To-do list: Zdroj frustrace nebo užitečný nástroj?

Článek

Spousta z nás si vytváří tzv. to-do listy neboli seznamy úkolů, které nám pomáhají se zorientovat v tom, co daný den musíme udělat. Odškrtávání jednotlivých splněných úkolů nám přináší pocity štěstí. Občas ale můžeme mít tendenci den ode dne navyšovat počty úkolů a vytvářet si tak nereálné cíle, které nás naopak frustrují. Jsou tedy seznamy úkolů doopravdy užitečné nebo si nimi na sebe vytváříme až přílišný tlak?   

To-do list jako užitečný nástroj

Díky to-do listům si svůj pracovní den můžete snadno naplánovat a mít tak jasnou představu o tom, na co se daný den máte zaměřit. V průběhu dne si pak jednotlivé úkoly ze seznamu odškrtáváte, což mnohým přináší pocity štěstí a uspokojení z provedené práce. Aby byl to-do list dobrým pomocníkem a zdrojem jen pozitivních emocí, je důležité vědět, jak jej správně sestavovat. Pokud k to-do listům budete přistupovat tak, že jen začnete sepisovat všechny úkoly, které byste měli nebo chtěli mít hned v jeden den hotové, bez ohledu na to, kolik času na ně potřebujete, mohou se pro vás stát zdrojem stresu a frustrace. Budete si na sebe vytvářet přílišný tlak a každý den budete končit s pocity zklamaní, že jste nestihli udělat vše, co jste si na daný den zadali. Jak tedy k to-do listům správně přistupovat, aby pro vás byly dobrým pomocníkem? 

Kdy si to-do listy tvořit?

V první řadě se zaměřme na to, kdy vůbec seznamy úkolů sepsat. Nejlepší variantou pro to, kdy si seznamy úkolů vytvářet, je vynahradit si na konci pracovního dne pár minut, ve kterých se zaměříte na to, co všechno v následujícím dni chce stihnout. Vytváření si to-do listů na konci pracovního dne vám umožní strávit zbytek dne bez přemýšlení nad tím, co vše potřebujete v dalších dnech zařídit. Druhou variantou je připravit si to-do list v daný den ráno. 

Jak správně to-do listy vytvářet?

Při sestavování to-do listů myslete na to, kolik času vám mohou jednotlivé úkoly zabrat. Tomu přizpůsobte i počet úkolů na daný den. Úkoly si na listu seřaďte podle důležitosti a v tom pořadí je pak daný den plňte. Po splnění úkolu si jej vždy odškrtněte, abyste měli jasný přehled o tom, kolik úkolů vám ještě zbývá. Pokud se vám nějaký úkol nepodaří zvládnout, přesuňte si jej na druhý den s vykřičníkem, abyste věděli, že tím je opravdu potřeba začít. 

K vytváření to-do listů vám postačí tužka a papír. V dnešní době se nabízí i nepřeberné množství aplikací, ve kterých je možné to-do listy vytvářet. Vytvoření to-do listů je v nich jednoduché a nabízí i řadu funkcí navíc, jako například třídění úkolů do jednotlivých projektů, synchronizace s kalendářem, vytváření poznámek k úkolům, upomínky úkolů a mnoho dalšího. Je jen na vás, kterou aplikaci si zvolíte a která vám bude nejvíce vyhovovat. 

A jak jste na tom s to-do listy vy? Využíváte je a umíte si správně naplánovat aktivity tak, abyste vše bez stresů zvládali? Pokud se chcete o to-do listech dozvědět více, poslechněte si i náš podcast #239 Brzda jménem úkol – chcete mít hotovo? 

Líbíl se vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli na sociálních sítích.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: