Koučovací výcvik – na co si dát pozor při výběru?

Článek

Rádi bychom Vám představili vše, co potřebujete vědět o koučovacím výcviku, než začnete svou cestu za kariérou kouče. Koučování je vzrušující a smysluplná profese, která Vám může přinést nejen osobní růst, ale i možnost pomáhat ostatním dosahovat jejich cílů a snů.

Proč se stát koučem?

Možná se poznáte v některém z těchto scénářů:

  • Chodíte do práce, která Vás nenaplňuje, a hledáte něco, co by dávalo větší smysl.
  • Vedení týmu Vás baví, ale cítíte, že Vám chybí potřebné dovednosti pro efektivní a inspirativní vedení.
  • Milujete osobní rozvoj a chcete se této oblasti věnovat profesionálně, pomáhat ostatním a zároveň mít flexibilní pracovní dobu.

Výhody oboru koučování

  • Smysluplnost: Pomáhat lidem je neuvěřitelně uspokojující. Každé koučovací sezení přináší nové uvědomění a radost z pokroku Vašich klientů.
  • Naučitelnost: Koučování je soubor metod a dovedností, které se lze naučit a neustále v nich zlepšovat.
  • Svoboda a flexibilita: Můžete pracovat odkudkoliv a nastavit si svůj vlastní pracovní rozvrh.
  • Finanční odměna: Koučování je profese s vysokou přidanou hodnotou, což se odráží i v odpovídajícím finančním ohodnocení.

Rozdíly mezi školami koučování

Ne všechny školy nabízejí stejnou kvalitu vzdělání. Zde jsou některé z klíčových kritérií pro výběr školy:

  • Akreditace: ICF Level 2 akreditace je nejvyšší na českém trhu a umožňuje přípravu na ICF ACC i ICF PCC v jednom systému. CoachVille™ je také v procesu získání akreditace ICF Level 3.
  • Praxe: CoachVille™ klade důraz na praktické zkušenosti s minimálně 300 hodinami praxe ročně, zatímco jiné programy často nabízejí pouze teoretickou výuku.
  • Podpora získávání klientů: Intenzivní podpora v získávání klientů a praktická orientace jsou klíčové pro úspěch v této profesi.

Na co dát pozor při výběru školy?

ICF Akreditace školy je klíčové kritérium: Pokud nemá škola platnou ověřitelnou ICF akreditaci, buďte na pozoru. Akreditace ICF Level 2 je nejvyšší akreditací, která je v ČR dostupná. Umožňuje koučům přípravu pro certifikace ICF ACC a současně ICF PCC Můžete narazit na více poskytovatelů, kteří říkají, že vás „připraví na ACC“ avšak nenechte se tímto zmást. Pokud se nejedná o ICF akreditovaný výcvik, který můžete nezávisle ověřit na webu ICF, je velmi pravděpodobné, že certifikaci nezískáte.

Pozor na ICF neakreditované školy: Existuje mnoho poskytovatelů krátkodobých jednorázových školení na téma koučování. Pokud se chcete v koučování profesionalizovat, ICF akreditované vzdělání je extrémně důležité. Proč tato škola nemá ICF akreditaci? Jak mi zaručí kvalitu a získání certifikace?

MŠMT akreditace nestačí: Někteří poskytovatelé uvádějí, že je jejich výcvik akreditovaný MŠMT. Tato akreditace však neřeší kvalitativní stránku výuky. MŠMT akreditace je více o splnění formálních podmínek, nikoliv o kvalitě poskytovaného vzdělání. Tato akreditace tedy není zárukou kvalitního výcviku. Tuto záruku zajistí výhradně ICF akreditace školy. Proč daná instituce nemá akreditaci ICF?

Koučovací výcvik – co očekávat od kvalitního výcviku?

Během výcviku se nejen naučíte koučovací metody a dovednosti, ale také zažijete významný osobní růst. Koučovací výcvik má zásadní vliv na Váš rozvoj – proto je dobré vybírat pouze mezi kvalitními poskytovateli. Očekávejte nejvyšší standard a dlouhodobou podporu. Očekávejte, že Vás škola propojí se zájemci o koučování. Očekávejte, že se budete učit od nejlepších. Novou kvalifikaci získejte od kvalitního poskytovatele, který zaručí, že se budete moct koučováním živit. Chtějte dlouhodobou tradici a pevné základy. Máte právo bát při výběru nároční, správný výběr koučovacího výcviku je základem dlouhodobého úspěchu.

Jak začít?

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: