Nehejtuj, radši dávej zpětnou vazbu

Článek

Hate [hejt] je poměrně nové slovo, které je v dnešní době už naprosto běžně používané. Každý z nás totiž někdy dal nebo dostal hate. Obzvláště v dnešní době internetu a sociálních sítí je to něco, s čím se setkáváme naprosto běžně. Jak se s hejty vypořádat a přeměnit je v příležitost? A jak místo hejtu dávat raději zpětnou vazbu? Začtěte se do následujících řádků a vše se dozvíte.     

Co je to ten hejt?

I když by někdo mohl říct, že hejt a zpětná vazba je jedno a to samé, není tomu tak. Když mluvíme o hejtu, jedná se o neracionální zhodnocení, které má obvykle formu zlomyslného a nenávistného komentáře. Je to nepříjemná kritika, která má nádech souzení či hodnocení toho, co děláme či říkáme. Jde o nevyžádanou „zpětnou vazbu“, která ani není správně podána.

Kdo a proč dává hejt?

Už odmalička jsme vedeni k hodnocení. Náš mozek je tak nastavený, a proto je pro nás přirozené posuzovat věci okolo nás. Racionálně posoudit určitou situaci, věc nebo člověka není nic špatného. Zpětná vazba je snídaně šampionů a díky ní se můžeme posouvat. Hejt nás neposouvá, spíše nám ubližuje. Lidé, kteří často hejtují, se mnohdy sami necítí moc dobře, a proto hejtují, aby snížili sebevědomí ostatním a cítili se tak lépe. Hatem přesouvají kritiku a snaží se být zajímaví. 

Velmi často se hejt vyskytuje v online prostředí, které lidem poskytuje určitou anonymitu, a tedy větší příležitost šířit nepěkné komentáře. Lidé se na internetu necítí ničím ohroženi, zapomínají na sociální normy a často reagují a komentují tak, jak by to v reálném světě nikdy neudělali. Dávají naprosto volný průchod své agresi a nenávisti, která má kořeny v jejich vlastní nespokojenosti. 

Co udělat, když hejt dostaneme?

V prvé řadě se zastavte a zhluboka nadechněte. Ovládněte své emoce a buďte zvídaví. Velmi často se stává, že se necháme ovládnout momentálními pocity a vezmeme si hate osobně. Dobré je začít zajímat se o detaily. Zeptejte se člověka, který vám dal hejt, co přesně se mu nelíbí. Jak to myslel? Kolikrát se může stát, že hate není mířen osobně na nás, ale je v něm reflektována nějaká obava toho, kdo ho vyslovil. Zkuste se ozvat, že vám hejt nevyhovuje. Může totiž nastat situace, že ten, kdo hejt dává, doopravdy hejtovat nechce, pouze jen neumí dávat správně zpětnou vazbu.

Jak má vypadat správná zpětná vazba?

Přijímání a poskytování zpětné vazby vyžaduje trénink. Zpětná vazba by měla být přínosem, nikoliv ubližovat. Buďte empatičtí a zkuste se vcítit do pocitů člověka, kterému zpětnou vazbu poskytujete. Vyjádřete svůj názor, který podpoříte vhodnými argumenty.

Správná zpětná vazba by měla obsahovat:

  • Záměr, se kterým zpětnou vazbu dáváte
  • Ocenění toho, co se vám líbí,
  • Nenásilné upozornění na to, co může druhý člověk zlepšit nebo udělat jinak

Naopak se vyhněte:

  • Osobním útokům a hodnotícím sdělením
  • Vulgaritám
  • Gramatickým chybám

Dávání a přijímání zpětné vazby se věnujeme i v našich trénincích pro kouče. Pokud se chcete zlepšit v komunikaci nebo se stát koučem, neváhejte se k nám přidat. Stačí kliknout na následující tlačítko.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: