Je to „jen“ slovo

Článek

Taky si pamatujete větu, kterou vám řekla na základní škole vaše učitelka a nedokážete ji vymazat z paměti? Možná vás tehdy urazila, možná vám ukřivdila, nebo vám vyjádřila svou důvěru ve vaše schopnosti. Pamatujete si, jak jste se tehdy cítili? Nejspíš ano, protože ten pocit často přetrvává dodnes. Slova a způsoby komunikace jsou totiž mocné nástroje. Co všechno dokážou a proč bychom si měli dávat dobrý pozor na to, jak komunikujeme a jaký slovník volíme?   

Mohou zranit nebo povzbudit. Některá slova nám dokáží zlepšit náladu, jiná podněcují naši představivost, aktivují naše smysly nebo si vynucují naši pozornost. Verbální komunikace ovlivňuje naše vztahy – přátelské, partnerské i pracovní. Jedna nepřiměřená kritika nebo špatně zvolený tón hlasu můžou zhoršit náladu, když se jich ale nakupí postupem času více, může člověk změnit i způsob uvažování o sobě samém.

Přimějí nás slova v reklamáchz reklam k nákupu?

Tím, jak správně užít slova, se již po desetiletí zabývají i tvůrci reklamního obsahu, kteří se správně užitá slova snaží převést na zisk. Již v 60. letech vyšel ve Washington Post článek s návodem, jaká hesla užít v reklamním sdělení pro přilákání pozornosti více potenciálních zákazníků. Zmíněna byla právě tato slova: Ty/Vy, objevit, jednoduchý, prověřený, ušetřit, peníze, garantovaný, zdraví, štěstí, láska a výsledky. 

Tato persvazivní slova pobízející k nákupu vídáme na billboardech a v televizních reklamách i dnes – nejspíš opravdu garantují úspěch. Stejně tak je důležité být si vědom síly užitých slov i v oblasti leadershipu.

Musí být leader mistr komunikace?

Této otázce jsme se věnovali již v jednom z předchozích článků. Podle Matta Mayberryho může být komunikace i hlavním důvodem toho, zda je daný leader úspěšný. Každé slovo vyřčené šéfem nebo nadřízeným totiž může mít obrovský dopad. Správně volená slova mohou motivovat k lepším výkonům. Některé formulace nás mohou naopak od snažení odradit. Verbální i neverbální komunikací zároveň může leader vyjádřit respekt ke svým kolegům nebo ukázat, že se dokáže vcítit do jejich situace. 

To, jakým způsobem komunikujeme a jaký slovník přitom užíváme, má i emocionální podtext a spolu s ním se nám vpisuje do paměti. Způsob komunikace pak zároveň ovlivňuje spokojenost spolupracovníků, a tedy nepřímo i jejich pracovní výkon nebo dobu jejich setrvání v zaměstnání. Komunikace je velmi důležitá i pro budování důvěry v týmu, díky které se pak kolegové cítí lépe a mohou se své práci věnovat naplno.

Jak se v komunikaci zlepšit?

Také byste se chtěli naučit skvěle komunikovat? Vyzkoušejte jeden z našich výcviků pro kouče. I když netoužíte po profesní dráze kouče, naše kurzy posunou úroveň vaší komunikace na další úroveň. Navíc dobrý leader je zároveň tak trochu kouč.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: