Jak rychleji dosáhnout svých cílů?

Článek

Znáte koncept Learning by doing a využíváte ho? Tento koncept, který v češtině můžete znát pod termínem Nejdřív hraj, je způsob, pomocí kterého lze rychleji dojít k výsledkům. Díky této metodě se nejenom efektivněji učíme, ale zároveň dosahujeme i rychleji vytyčených cílů. V čem metoda spočívá a proč ji ve svém životě uplatňovat?   

Co je koncept Learning by doing?

Koncept Learning by doing existuje již dlouhou dobu a svým způsobem ho uplatňoval i Jan Amos Komenský svou metodou škola hrou. Princip konceptu zjednodušeně vystihuje souvětí „Skoč do vody a voda tě naučí plavat.“ Jde o praktický přístup k učení, během něhož zároveň dosahujeme výsledků. 

Představit si to můžete jednoduše na příkladu s autoškolou. Pokud bychom zůstali jen u učebnic, nikdy bychom se řídit nenaučili. Je potřeba především akce neboli praxe. A proto i ve chvíli, kdy ještě nemáte perfektně zvládnutou teorii, vyrážíte s učitelem autoškoly na jízdy, kde si vše zažíváte v praxi a nejlépe se tak učíte, jak auto ovládat a jak zvládat provoz na silnicích. 

Proč a jak uplatnit tento koncept ve svém životě?

Když se na něco chystáte, můžete sami sebe limitovat. Možná se zaměřujete často na nepodstatné věci a skutečnou akci odkládáte. Místo toho, abyste se do nějaké aktivity pustili, zjišťujete vše okolo a danou aktivitu oddalujete. Učte se akcí, krůček za krůčkem. 
Překonejte nekomfort neznámého. Dejte si pozor na overthinking a mějte realistické cíle. Pomoci může si hned na začátek nedávat příliš velké cíle, ale několik menších, kterých postupně dosáhnete. Vyberte si bezpečnější prostředí, které vás naučí na velké výzvy. 

Na spoustu věcí nemusíte být sami. Často ten pocit můžete mít jen kvůli tomu, že se nepokusíte zjistit, kdo řeší podobnou věc a s kým byste si mohli vzájemně pomoci. Prozkoumejte své okolí, zda někdo neřeší stejnou nebo podobnou výzvu jako vy a spojte se s ním. Ne nadarmo se říká „ve dvou se to lépe táhne“. Nebo podobně jako v případě autoškoly, najděte si svého učitele, který vás na cestě za vašimi cíli bude doprovázet. 

A jak jste na tom s dosahováním výsledků vy? Vrháte se rovnou do akce?

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: