Přemýšlíte nad vším až přespříliš?

Článek

Řešíte věci stále dokola a ne a ne se dostat od přemýšlení k činům? Vracíte se ve svých myšlenkách k minulosti a uvažujete neustále nad tím „Co by se stalo kdyby, …“ Nejspíše i vás se týká overthinking neboli nadmíra přemýšlení, které je fenoménem dnešní doby. Jaký dopad to na nás má a jak se tomu vyhnout? 

Hodně myšlenek, málo akce

Stává se vám někdy, že některých myšlenek máte plnou hlavu a nedají vám spát? Je možné, že právě v takových chvílích se potýkáte se zmíněným problémem přílišného přemýšlení. Občas se stává, že přehráváním určité situace nebo snahou správně se rozhodnout trávíme až příliš mnoho času. To nám ubírá na koncentraci a velmi často způsobuje i problémy se spánkem. Bere nám to pozornost ve chvílích, kdybychom se měli soustředit na jiné, a i třeba daleko podstatnější věci. V neposlední řadě se to také odráží negativně i na naší náladě. 

Overthinking velmi často vzniká při rozporu mezi myšlenkami a pocity. Myšlenky spouští strach a naše hlava na to reaguje tak, že chce vše dopodrobna zanalyzovat. 

Jak se tomu vyhnout?

Může se stát, že se do svých myšlenek až příliš zamotáte a ani si to neuvědomíte. Klíčem k výhře nad overthinkingem je tedy všímavost a uvědomění si toho, že nad určitou myšlenkou trávíte až příliš mnoho času. Pokud si to uvědomíte, může pomoci říct si sám sobě nahlas „Už tomu věnuješ moc času“. Od zbytečného hloubání se poté pokuste rozptýlit. Zpříjemněte si den sportem, vařením, popovídáním si s přáteli nebo jinou aktivitou, kterou máte rádi. Pomoci může i vzít si papír a napsat si své myšlenky na papír.

Dobrou pomůckou může být i plánování si času na přemýšlení. Vymezte si určitý čas, kdy se daným myšlenkám budete věnovat. Jakmile čas uplyne, přejděte k jiné aktivitě a své myšlení upínejte na danou aktivitu.

Jak jsme zmínili už na začátku, overthinking souvisí i s našimi pocity. Výbornou metodou proti overthinkingu je meditace, pomocí níž se dostanete do mentální kondice.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: