Jak může pohyb ovlivňovat intelektuální aktivitu

Článek

Posilování, běh, cyklistika nebo další formy fyzického cvičení – často si je spojujeme s potřebou formování postavy, shození váhy nebo se způsobem trávení volného času. Pohyb má přitom obrovský vliv i na procesy v mozku, které ovlivňují další aspekty našeho života – náladu, motivaci, pozornost, ale i schopnost učit se a zapamatovat si nové informace.   

Je to chemie. Za míru naší motivace je totiž zodpovědná hladina dopaminu, náladu zase ovlivňuje množství serotoninu a pozornost se dá navýšit produkcí noradrenalinu. Kromě toho mají tyto chemické látky vliv i na schopnost učení nebo zvládání bolesti. Silně nás ovlivňují každý den, ale i v dlouhodobém horizontu – nízké množství dopaminu v těle znamená riziko vzniku Parkinsonovy nemoci, nedostatek serotoninu může vést ke stavům deprese nebo vyčerpání.

Co může způsobit nedostatek dopaminu?

Ať už se jedná o jakoukoliv činnost – práce, učení, venčení psa nebo úklid, potřebujeme alespoň špetku motivace, a tedy i dopaminu. Dopamin nám dává pocit, že za aktivitu, která nás čeká, dostaneme nějakou odměnu – a proto máme chuť se do ní pustit. Podle studie vědců Národní akademie věd v USA dokonce myši, kterým byl z mozku odebrán receptor na dopamin, byly natolik demotivované, že neměly zájem jíst potravu a vyhladověly k smrti. 

Je potřeba měnit životní styl?

Společně s noradrenalinem, který ovlivňuje schopnost udržet pozornost, se všechny zmíněné látky vylučují do těla velmi jednoduše – při pohybu. „Fyzická aktivita ovlivňuje mozek okamžitě, stačí k tomu ale pouze jediné cvičení,“ říká vědkyně Wendy Suzuki. Ideální je proto začít s pohybem hned ráno, abychom mohli i první ranní hodiny využít naplno.

Běhání dlouhých kilometrů za úsvitu nebo zdlouhavé přesuny do posilovny přitom nejsou třeba – stačí 5 až 10 minut cvičení – i za tak krátkou dobu se neurotransmitery stihnou aktivovat. Může se jednat například jen o dřepy, kliky nebo krátký běh. 

Cvičíte raději odpoledne?

Nechat si oblíbený sport na odpolední nebo večerní hodiny jako mentální odpočinek po práci není špatný nápad. Pokud ale zvládneme dávku pohybu i před intelektuálním výkonem, případně v jeho průběhu, můžeme těžit z jeho vlivu na procesy v mozku. Pocítíme silnější chuť do práce, která nás zrovna čeká, lepší náladu větší schopnost udržet pozornost.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: