Vzhůru do akce!

Článek

Určitě se vám to také již stalo – nadchli jste se pro nějakou věc, ale než jste začali jednat, nadšení opadlo a nic jste nezrealizovali. Jak se od myšlenky dostat k činům a dotáhnout věci do konce? Přečtěte si tento článek (opravdu až do konce) a zjistíte, jak uvědomění přenést do praxe a nezůstávat pouze u myšlenek.   

Od myšlenky rovnou k činu

Asi jen málokomu se podaří přejít od myšlenky rovnou k činu. Často spousta nápadů zůstává jen v naší hlavě a nikdy se neuskuteční. Je to tím, že nevíme, jak myšlenku uchopit a přenést ji do praxe. Dobrou pomůckou, jak začít teorii přenášet do praxe, je pojmenování. Je to právě pojmenování, díky kterému získáváme hodnotu. Musíme si pojmenovat to, čeho chceme dosáhnout a nejlépe to povědět ještě i někomu dalšímu. Myšlenky je dobré pojmenovat zjednodušeně, nezacházet k přílišné složitosti. Na toto upozorňuje i Roman Förster, kdy říká: „Nepřítel přenosu do praxe je přílišná složitost nebo perfekcionismus.“

Jak od myšlenky přejít do akce?

Jestli chcete přejít od myšlenky do akce, je důležité zaměřit se na 3 věci, stanovit si:

  • Kdy
  • Proč
  • Nevytvářet strach

V prvním kroku je podstatné stanovit si termín, kdy něčeho chcete dosáhnout. Přitom nezapomínejte na to, že je třeba plánovat realisticky. Budete mít v daném termínu opravdu dostatek času na danou akci? Budete mít dostatek energie? Realisticky stanovený čas vás může podpořit v akceschopnosti a zároveň v důvěře, že i příště můžete nějaký úkol takto zvládnout. 

Dále je třeba si uvědomit, proč něčeho chcete dosáhnout. Co je vaší motivací? Nevycházejte z motivace na úrovní „měl/a bych něco udělat“. Přebírání očekávání od okolí není dostatečnou motivací. Nutný je vnitřní motiv neboli něco, čemu vy sami doopravdy věříte.

A v neposlední řadě se pokuste nevytvářet si zbytečný strach, který velmi často vzniká, když nad nějakou věcí až příliš moc přemýšlíme. Často věnujeme spoustu času a obav zbytečnostem. Zbytečně se obáváme emocí, které pak ve fázi akce ani nenastanou. Představte si, jaký to bude pocit, když přejdete do akce a danou věc zvládnete.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: