Transformace z pohledu koučování

Článek

S pojmem transformace se za svůj život setkal každý z nás, ať už na hodině fyziky, při výuce biologie či v souvislosti s akčními filmy. O tom, co transformace znamená, máme každý svoji představu. Jak probíhá transformace na poli koučování?  

Život v době informační

Žijeme v době, která překypuje informační hojností. Informace můžeme čerpat nejen z tradičních médií, ale díky dostupnosti nových technologií také z internetu a sociálních sítí, kde můžeme vlastní informace také sdílet. Jak se v přemíře informací neutopit, dokázat je filtrovat podle relevantnosti a proměnit je ve znalosti? Následující řádky přiblíží, jak implementovat získané informace z oblasti osobního rozvoje do životní hry, kterou hrajeme.

Informace vs. transformace

Nakoupili jste si motivační knížky se záměrem zefektivnit svoji životní hru, ale vytoužené výsledky se po jejich přečtení nedostavily? Může to být nevhodně zvolenou knihou a může to být vaší nedostatečnou připraveností ke změně. Proč je důležité projít transformací, abychom dokázali s informacemi o seberozvoji lépe pracovat? 

“Transformace je hluboká změna nastavení člověka, jeho postojů, přesvědčení, mindsetu, povahových rysů, nastavení psychiky, které jsou v souladu s jeho životní vizí, záměrem, hodnotami, cíli a propisuje se to do všech oblastí života – rodina, kariéra, vztahy, koníčky,” vysvětluje Aleš Vrána.

Dva typy transformace ve sféře koučování

Pokud jste zatím neprošli transformací, podle Aleše Vrány se nacházíte s největší pravděpodobností v bodě, kdy v životě nedosahujete toho, čeho chcete dosahovat a nemáte výsledky, které víte, že byste chtěli. Z knih se toho příliš nenaučíte, změna stále nepřichází, narážíte na spoustu výzev a překážek, které se zdají být nepřekonatelné. Dále si nerozumíte s ostatními lidmi tak, jak byste chtěli a neefektivně komunikujete. Neznáte své hodnoty, máte spoustu domněnek a představ a máte limitující přesvědčení o tom, zda jste nebo nejste dost dobří. S tímto vám pomůže první transformace. Druhá transformace je na úrovni spirituální.  

Po první transformaci

Transformace je kontextuální a může se měnit. Základní kámen po první transformaci popisuje Aleš Vrána jako stav, kdy znáte svoji vizi. Víte a cítíte, proč jste na tomto světě, od čehož se podle Aleše odvíjí vaše kariéra a způsob, jakým pomáháte ostatním. Zaměstnání nepovažujete za práci, ale za svoji misi. “Pokud to tak nevnímáte, transformaci za sebou ještě nemáte,” vysvětluje Aleš Vrána.”Není to racionální, ale přirozené. Znát důvod, proč jsem tady a cítit, proč jsem tady a mít svoji profesi. Většinou je to zcela jasné, pokud ne, teprve vás to čeká,” dodává Aleš. 

První transformace tedy směřuje k výsledkům a způsobuje, že jste více efektivní. “Ve chvíli, kdy se vám otevře mysl, řeknete si, že tohle chcete a víte, že jedna zásadní cesta, která k tomu vede, je mít svého kouče, pojďte do toho,” vybízí Aleš, který popisuje koučování jako transformativní diskuze, která má za cíl zejména přerod z člověka, který nemá výsledky na člověka, který výsledky má. Zvlášť pokud narazíte na své limity, je vhodné nechat se vést někým zkušenějším. Pokud se v takové situaci právě nacházíte, můžete se obrátit na některého z našich profesionálních koučů.  

Líbíl se vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli na sociálních sítích

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: