Spánek: Proč je pro nás tak důležitý?

Článek

Nedostatek spánku zvyšuje riziko vzniku demence nebo rakoviny, způsobuje snížení imunity a u mužů je příčinou poklesu tvorby testosteronu. Se snižujícím se množstvím spánku souvisí i vznik deprese, kardiovaskulárních onemocnění a zvyšování váhy. Kromě toho se spánek odráží i na procesu stárnutí – jak řekl Matthew Walker, který se spánkem dlouhodobě zabývá,„spánek je elixír mládí.” (Je také autorem knihy Proč spíme.) Spánek má také přímý vliv i na různé důležité činnosti mozku, jako jsou kognitivní funkce, schopnost koncentrace nebo produktivita. Ty ovlivňuje pozitivně i negativně podle toho, jak se nám dostává odpočinku.   

Jak spolu souvisí spánek a schopnost řešit problémy?

Únava může mít na fungování mozku podobné účinky jako alkohol – schopnost soustředit se a odvést dobrý výkon klesá a do popředí naší pozornosti se dostává potřeba odpočinku. Kvalitní hluboký spánek má oproti tomu pozitivní vliv na zvládání náročných situací a na všímání si okolních podnětů. Díky odpočinku dokážeme lépe reagovat na problémy, se kterými se setkáváme jak v pracovním, tak rodinném životě.

Učit se/pracovat dlouho do noci vs. dobře se vyspat

Spánek má blahodárný účinek i na schopnost zapamatovat si nově získané znalosti a uložit je do dlouhodobé paměti. Právě při spánku totiž probíhá transfer nových vzpomínek a informací do úložiště dlouhodobé paměti. Pokud mozku spánek nedopřejeme, k tomuto přenosu vůbec nedojde. „U účastníků experimentu, kteří strávili celou noc bez spánku, jsme zaznamenali o 40 % nižší schopnost mozku vstřebat nové informace,“ popisuje Matthew Walker. Signály proudící mozkem, které jsou označovány právě za přenos vzpomínek ze zásobárny krátkodobé paměti do zásobárny dlouhodobé paměti, jsou podle Matthewa Walkera zřetelné pouze ve spánku. 

Spánek je pro člověka klíčovým pro to, aby si zachoval tělesné i psychické zdraví, aby dokázal předcházet nemocem, ale také aby mohl plně fungovat i na intelektuální rovině, soustředit se, vstřebávat nové poznatky a dělat uvážená rozhodnutí.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: