Smysluplná kariéra klíčem ke štěstí?

Článek

Spousta z nás stráví většinu svého života prací. O to důležitější je realizovat se v oboru, který nás bude naplňovat, a kromě výdělku na živobytí nám přinese také pocit uspokojení a radosti. Pro spokojený život je správně zvolený směr naší kariéry nezbytný.

Když je práce posláním

Pokud se do práce těšíte, pracovní náplň je pro vás zároveň i koníčkem a nemáte pocit, že byste ji vykonávali z povinnosti, jste přesně tam, kde být máte. Nejšťastnější jsou právě ti, kteří svou práci nedělají pro peníze, ale vidí ve svém zaměstnání zároveň své poslání. Pokud k těmto lidem nepatříte, a naopak se každé ráno probouzíte s nechutí a pracujete proto, že musíte, pak je něco v nepořádku. Dobrá zpráva je, že není situace, která by se nedala změnit. 

Proč zůstávat tam, kde nám není dobře?

Člověk se neustále mění a prochází různými životními etapami. Práce, která pro vás byla srdeční záležitostí na střední škole při rozhodování o svém profesním směřování, nemusí být tím, co vás naplňuje i po několika letech praxe v daném oboru. Měnit své postoje, názory i kariérní směr je zcela normální, proto pokud se necítíte dobře na místě, kde se právě nacházíte, to nejlepší, co můžete udělat pro změnu, je změnit zaměstnání. Pokud nejste spokojení, neexistuje žádný dobrý důvod, aby to tak muselo zůstat. Nikdo není příliš starý, ani příliš mladý na to, aby musel žít život, který mu nepřináší radost. 

Strach jako zabiják štěstí

Mnohé z nás můžou změny děsit, nebo jim připadat těžké. Člověk je od přírody nastaven na to, cítit se bezpečně, nikoliv šťastně, proto vystoupení ze své komfortní zóny na nejistou půdu můžeme vnímat jako něco nepřirozeného. Jestli chcete svůj život posunout na vyšší úroveň, a sice ne na bezpečný, ale na spokojený, neměli byste ztrácet čas dalším váháním. Pokud se pro nový začátek rozhodnete v oboru, který vás zajímá a cítíte, že by vás mohl naplňovat, není důvod k dalším obavám. 

Která práce je ta pravá?

V případě, že si nejste jistí, kterým směrem byste se na své kariérní cestě měli vydat, zamyslete se nad svými silnými stránkami. Co vám jde? V čem jste opravdu dobří? Co vám přináší radost? Každý z nás má předpoklady pro něco jiného a každý může být úspěšný v tom, na co se hodí. Naše kariéra by se měla vyvíjet v souladu s tím, kým jsme. 

Možná jste přemýšleli nad tím, že byste rádi změnili obor a vydali na dráhu koučování. Pokud ano, můžete začít jednoduše … kliknutím na zelené tlačítko pod tímto textem:

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: