Proč využíváme jen zlomek svého potenciálu a jak to změnit?

Článek

Jak by vypadal svět, kdyby neexistovaly žádné limity? Jaké bychom měli možnost a co všechno bychom dokázali? Lidský potenciál změřit nelze, často se ale setkáváme s odhadem, že využíváme jen jeho nepatrnou část. Jak tedy ze svého potenciálu dokážeme vytěžit více a kdo nám s tím může pomoci?  

Ambice, schopnosti nebo možnost, něco udělat. Tak můžeme definovat lidský potenciál. Je to schopnost zdokonalovat své dovednosti a vědomosti, schopnost učit se a posunout své limity. Pro někoho naplňování svého potenciálu znamená i cestu k plnému a spokojenému životu.

Někteří svůj potenciál obklopují hranicemi, jiní se mu snaží dát co nejvíc prostoru. Za dva extrémní protipóly můžeme na jedné straně označit ty, kteří se nevědomky ocitli v roli oběti, a na straně druhé odvážlivce, kteří v žádné limity lidského potenciálu nevěří.

Naučená bezmoc versus Nekonečné možnosti

Lidé v roli oběti žijí v přesvědčení, že jsou závislí na konání druhých a že za svůj neúspěch nenesou žádnou vinu. Vinit za svoje selhání ostatní nebo okolnosti se zdá jednodušší, takže se člověk v roli oběti nesnaží své problémy vyřešit, ale naopak se cítí lépe, když nadále přetrvávají. Jeho chování se tak stává pasivním. 

Když se přesuneme na druhou stranu spektra, narazíme na osoby, které se limity lidského potenciálu nejspíš ani nezabývají. Jedním z takových příkladů může být Elon Musk, který je neodmyslitelně spojován s úspěchy společností Tesla a SpaceX, které se ještě nedávno zdály spíš jako sci-fi než z opravdového světa. 

Jak najít vlastní potenciál?

S probuzením vlastního potenciálu dokáže i těm nejúspěšnějším pomoct právě koučování. Koučink je jediný obor, který s lidským potenciálem pracuje, a díky hluboké konverzaci s koučem dokáže hráč zhmotnit vlastní představy o tom, co by mohl v blízké nebo vzdálené budoucnosti dokázat. Rozvíjení lidského potenciálu je vlastně hlavním účelem koučinku. Kouči se nezabývají jen řešením problémů, baví se s hráči o tom, jak se stát tím, kým by chtěli a jak dosáhnout svých snů, které možná zatím zdají nedosažitelné.

Láká vás představa posouvání hranic lidského potenciálu? Neváhejte se obrátit na naše kouče. 

Líbíl se vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli na sociálních sítích.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: