Proč už na prokrastinaci nevěřím

Článek

Možná i vy se někdy přistihnete při prokrastinaci. Odkládáte věci. Plýtváte svým časem. A hledáte cestu, jak z toho ven.

Pokud čtete tento článek, nejspíš i vy se někdy přistihnete při prokrastinaci. Checkujete Facebook nebo už po osmnácté za den krmíte rybičky namísto toho, abyste se věnovali činnosti, která vás posune vpřed. Nejspíš jste už vyzkoušeli minimálně jeden způsob jak s tím skončit. Marně.

Zahoďme na chvíli pocit viny, frustrace a nedokonalosti, který prokrastinace vyvolává. Podívejme se na to, proč prokrastinujeme – namísto neustálého hledání způsobu, jak s tím přestat. Varujeme vás. Může se stát, že přestanete věci odkládat. Čtěte jen na vlastní nebezpečí.

Zaměřujeme se na příčinu nebo následek?

S prokrastinací vlastní i mých klientů mám poměrně bohatou zkušenost. Svého času jsem vyzkoušel snad všechny možné způsoby, jak s prokrastinací zatočit. Jen abych zjistil, že řeší pouze následek (to, že prokrastinujete), nikoliv příčinu (proč prokrastinujete). Podívejme se na některé z nich a na to, jaký mohou mít dopad z dlouhodobého hlediska.

To-do listy a donucovací nástroje

To-do list. Jedna z častých technik je sledování vlastního progresu. Stanovíte si, čemu se chcete věnovat a každý den si zapisujete, jak se vám to dařilo. Krátkodobě to je funkční. Bohužel, tato technika pracuje pouze s tím, že se donutíte dělat to, co chcete. Slyšíte v tom ten paradox? Po nějakém čase se síla vůle vyčerpá a jste zase na začátku. S bonusem – pocitem, že jste nezvládli používat tuto techniku.

Dělej velké úkoly nejdřív

Jiná technika radí, abyste si naplánovali ten nejtěžší úkol hned na začátek dne. To nejhorší zkrátka zvládnete a pak už to může být jen lepší. Opět to může být funkční. Nicméně jde zase jen o formu donucování se. Zatnete zuby, uděláte to, co je potřeba a většinu své mentální energie spálíte na něco, co vás nebaví.

Antirozvrh

Tenhle návod na zvládnutí prokrastinace je z těch zajímavějších. Spočívá v tom, že si naplánujete nejprve zábavu a „nutíte se bavit“. Obrácená psychologie hraje ve váš prospěch. Bohužel i u tohoto přístupu jsem narazil na to, že těm opravdu důležitým věcem se nakonec vyhnete. Příčina prokrastinace totiž zůstala skryta.

Možná si teď kladete otázku co s tím. Jsme skutečně odsouzeni k věčnému odkládání a následným výčitkám? K životu v průměru? Ne. Stačí objevit příčinu.

Jak lze prokrastinaci vyřešit?

Můj pohled na prokrastinaci se zásadně změnil v době, kdy jsem nastoupil do tréninku koučů. Vůbec poprvé v životě jsem se dokázal podívat na věc z nadhledu – a začít hledat příčinu. To, že se vyhýbáme některým činnostem, je téměř vždy spojeno s vnitřní rezistencí.

Představte si to, jako když musíte pokaždé zdvihnout stokilové závaží předtím, než vyplníte report, zavoláte klientovi nebo si půjdete zaběhat. V tomto případě to závaží zvedá vaše mysl. A pochopitelně ho někdy neuzvedne.

Vnitřní rezistence je často velmi dobře ukrytá v emocích a pocitech, kterým v danou chvíli nevěnujeme pozornost. Existuje koučovací metoda Vnitřní svobody. Jejím cílem je najít a rozpustit právě tyto rezistence. Výsledek? Nemusíte se do činností, které jste doposud odkládali, nutit. Už žádné zvedání závaží. Prostě jdete a uděláte to. S lehkostí.

Nedokážu říct, v kterých emocích je ukrytá právě vaše rezistence. Jsem si ale jistý, že je možné ji najít pomocí metody Vnitřní svobody. Identifikovat ji a rozpustit ji. Jednou provždy. Jak by vypadal váš život bez odkládání? Čeho byste dosáhli, kdybyste vše dělali s lehkostí a hravostí?  Co když je vše jinak, než jak jste si doposud mysleli?

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: