Proč perfekcionismus do podnikání nepatří

Článek

Potřeba dotahovat svůj výkon k dokonalosti může znít jako dobrá vlastnost. Nutí nás být pečliví a výsledkem může být kvalitně odvedená práce. Jaká jsou ale negativa tohoto přístupu? A může nějak ohrozit náš business?

„Lpění na detailech nás stojí mnoho času,“ konstatuje kouč Matt Plummer, který pomáhá svým klientům využívat svůj čas produktivně. Kromě času vyžaduje ale perfekcionismus i mnoho úsilí, které bychom mohli vložit do něčeho smysluplnějšího. Co tím můžeme riskovat?

Nezaostávat za konkurencí

Trávení času laděním detailů může totiž znamenat, že nás konkurence jednoduše předběhne. Kvůli dotáhování maličkostí všechno trvá déle. Ostatní jsou hotovi daleko dřív a díky tomu dostanou i více zpětné vazby. Díky tomu se tak konkurence může dál zlepšovat. Stejně tak dřív zjistí, zda se vůbec vyplatí aktuálnímu projektu věnovat svůj čas.

Vypiplat svůj projekt přesně podle svých představ a potom zjistit, že o něj není zájem, může být pro začínající podnikatele devastující. Pro business je přitom přínosnější vypustit do světa něco, co sice není dokonalé, ale funguje, jak má. V případě, že po produktu není poptávka, se může podnikatel začít věnovat jiným projektům, aniž by se připravil o zbytečný čas a prostředky.

Jak s perfekcionismem bojovat?

Podle Plummera je potřeba zodpovědět si otázky: „Využívám svůj čas dobře? Jsem doopravdy produktivní?“ Abychom se vyhnuli dotahování nedodělků, které kromě nás nikdo nepozná, radí Plummer zaměřit se na zvýšení dopadu naší práce: „Místo vylepšování vizuálu prezentace se raději zamysleme nad tím, jaký bude mít na posluchače vliv. Místo snah o dokonalost se snažme soustředit na to, co je opravdu důležité.“ Podle Plummera nám může pomoct se přestat upínat na to, aby náš výstup byl dokonalý, a dát si za cíl úkol dokončit – vylepšit ho můžeme i potom.

Nehledat problém, ale řešení

Psycholožka Alice Boyes také upozorňuje na to, že je potřeba se vyvarovat neustálého přemýšlení o problémech, aniž bychom hledali skutečné řešení: „Lidé, kteří mají ve zvyku přemýšlet tímto způsobem, si většinou nedokáží odpustit chyby. To pak často vede k úzkostem.“ Pokud se u těchto myšlenek přistihneme, měli bychom podle psycholožky obrátit svoji pozornost jinam. Psycholožka Alice Boyes také upozorňuje na to, že je potřeba se vyvarovat neustálého přemýšlení o problémech, aniž bychom hledali skutečné řešení: „Lidé, kteří mají ve zvyku přemýšlet tímto způsobem, si většinou nedokáží odpustit chyby. To pak často vede k úzkostem.“ Pokud se u těchto myšlenek přistihneme, měli bychom podle Boyes obrátit svoji pozornost jinam. 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: