Proč je skvělé umět koučovat?

Článek

Není divu, že je koučování stále populárnějším oborem. Lidé, kteří umí koučovat, totiž dokáží plně rozvíjet potenciál ostatních. A vidět, jak vám před očima rostou osobnosti, je ta nejlepší odměna. Vybral jsem pro vás čtyři nejdůležitější důvody, proč je skvělé umět koučovat.

Stanete se lepšími leadery

Koučování je jedna z kompetencí leadershipu. Pokud vedete tým lidí, koučování vám může významným způsobem pomoct vybudovat pevné vztahy založené na důvěře. Vy, v roli kouče, budete pomáhat členům svého týmu, aby se jim dařilo plnit jejich pracovní povinnosti a dosahovat výsledků, které od nich očekáváte. Koučování tak proměníte ve významný benefit celého týmu. 

Akcelerátor osobního rozvoje

Koučovací výcvik představuje velký posun v rámci osobního rozvoje pro každého, kdo se jej účastní. V průběhu výcviku lidé zažívají výrazný posun vpřed v rámci práce se sebou samotnými a významné zvýšení sebeuvědomění. 

Jestli tedy máte pocit, že inspirativní přednášky a motivační řeči už pro vás nepředstavují hnací motor, díky koučovacímu výcviku učiníte přesně ten posun, po kterém toužíte.

Koučování je skvělá profese, pokud na ni máte předpoklady

Pokud uvažujete o změně kariéry, koučování může být vhodná volba. Koučem však nemůže být každý. Úspěšný kouč musí splňovat správné předpoklady. Jedině tak totiž dokáže efektivně pomáhat druhým lidem, aniž by jim ublížil. Budoucí kouče často nacházíme v řadách lídrů a manažerů. 

Profesionálních koučů je málo 

V dnešní době do kolonky povolání uvádí slovo “kouč” stále více lidí. Bohužel, ne každý z nich splňuje pro tuto profesi kritéria. Nevzdělaní jednotlivci, kteří se nazývají kouči představují podle průzkumu mezinárodní federace koučů největší hrozbu pro celou profesi. 

Takového “polokouče” poznáte především tak, že za sebou nemá žádný akreditovaný výcvik. Mnoho z nich ve skutečnosti dělá jinou činnost (mentora, terapeuta, lektora, konzultanta…), kterou označují jako koučování. Rozdíl mezi tím, co je a co není koučování, tito lidé neznají nebo je nerespektují. V důsledku se chovají ke svým klientům neeticky, protože své služby vydávají za koučování, na což jim chybí kvalifikace.

Pokud se tedy chcete stát opravdu dobrým a úspěšným koučem, musíte absolvovat akreditovaný koučovací výcvik. Na něm se naučíte ověřené metody a profesionální dovednosti, které povedou k tomu, že budete efektivně pomáhat svým klientům.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: