Proč je nesmyslné říkat „kouči radí lidem“?

Článek

Toto je asi nejčastější mýtus.

Lidé si často myslí, že kouči radí lidem,

a přitom současně platí, že

poskytování rád je koučovací chyba.

Nádherný fascinující paradox.

Na jedné z prvních lekcích koučovacího výcviku se dozvíte, že nemáte lidem radit, protože poskytování rad je koučovací chyba. Je proto velmi vtipné a paradoxní, jak často si lidé myslí že kouči radí lidem. Profesionální kouči kteří jsou absolventy akreditovaného tréninku koučů lidem neradí. Mají proto velmi dobré důvody.

Rady jsou totiž velmi neefektivní. Profesionální kouči tedy nebudou radami zdržovat své klienty. Poskytování rad nerespektuje potenciál klienta a jeho jeho proces samostatného myšlení a uvažování.

Proč si tedy lidé myslí že kouči radí lidem?
Jednoduše proto, že většina lidí vůbec neví, co si pod pojmem koučování představit, a co teda kouč vlastně dělá, když koučuje. Protože tomu nerozumí, tak si to spojí s nejbližší možnou známější variantou pomoci lidem, například s poradenstvím nebo mentoringem.

Současně lidé již znají někoho, kdo je lektorem, trenérem, mentorem. Někteří z nich o sobě říkají, že jsou „také tak trochu kouči“. Pokud však neabsolvovali akreditovaný koučovací výcvik, tak kouči ve skutečnosti nejsou.
Mentoring ani poradenství není koučování.

Proč rady nefungují a kouči neradí?

Nikdo vám nemůže poradit, „co s Vaším životem“. Tedy určitě ne opakovaně a efektivně. Občas se nějaká rada chytne, ale je to nahodilé.
Rady nerespektují potenciál, kreativitu a samostatnost klientů.
Kouči vytváří prostředí, ve kterém si hráč vytvoří svoji lepší cestu vpřed.

Poskytování rad tedy brzdí progres.
Tchýně poskytuje rady.
Kouči nekonkurují tchýním.

Kolik procent rad od přátel je užitečných?

To procento asi nebude příliš velké.
Nerelevantní rada pro váš život je okamžitě odmítnuta. Odpálíte ji jako golfový míček.
Je to tak?
Lidé chtějí být užiteční jeden druhému. Chtějí mít dopad. Vyzkoušeli si, že když se rada chytne, je to skvělý pocit. Proto přátelé neustále radí jeden druhému.

Kdo by platil za něco, co odmítá?

Celosvětový obrat v oboru koučování se dnes již pohybuje v desítkách miliard dolarů. Nikdo by však neplatil za rady do života. Toho mají všichni plné zuby. Informace jsou dostupné, najdete si je na internetu. Informace nikomu nechybí.
Je tedy nelogické, aby existoval celosvětově rostoucí úspěšný byznys jménem koučování, který by byl založen na tom, co lidé nechtějí – rady. S koučem tedy proberete to, co na nenajdete na Google.

Lidé platí za cestu k výsledkům

S koučem dosáhnete výsledků snadněji, dříve a s věší lehkostí. Nebude Vám radit a pomůže vám násobně více, než si dnes dokážete představit. Nemusíte se ptát „jak to udělá“. Stejně tak se neptáte „jaký motor má autobus, kterým jedu z místa A do místa B“. Motor vás nezajímá. Zajímá vás destinace cesty. A to, jestli se tam dostanete včas a bezpečně.

Profesionální kouči tedy nebudou dělat to, co k výsledkům nevede. Rady k výsledkům nevedou. Proč se jimi tedy zdržovat od výsledků?

Až vám tedy někdo řekne „kouči radí lidem“.

Řekněte mu: „Nezažiješ, nevíš.“

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: