Proč je důležité mít zdravý vztah sám se sebou

Článek

Mít zdravý vztah sám se sebou je tou nejdůležitější podmínkou pro to dokázat budovat zdravé vztahy s ostatními a žít spokojený život.

Znát svoji hodnotu a být schopný sebereflexe – to jsou stavební kameny pro úspěch. Najít balanc mezi příliš malou a příliš velkou sebedůvěrou není lehké, ale je to nezbytné. Pokud si nevážíme sami sebe, jak si nás můžou vážit ostatní? Jak poznat, zda mám zdravý vztah sám se sebou? A pokud ne, co udělat pro to, abych si ho vytvořil? 

Jak nezdravý vztah k sobě poznáte?

  • Neumíte říct “ne” bez pocitu viny? 
  • Stavíte priority druhých před priority vlastní?
  • Zůstáváte ve vztahu, který vás ubíjí a nic vám nepřináší?
  • Cítíte potřebu se obětovat?
  • Toužíte po uznání za každou cenu?
  • Chyba není nikdy na vaší straně

Pokud jste na některou z otázek odpověděli ano, váš vztah k vám samotným nebude s největší pravděpodobností zcela v pořádku. Není to však nic, co by se nedalo změnit. 

Jak vztah k sobě zlepšit?

V první řadě je důležité si uvědomit, že jsme to my, kdo máme svůj život ve svých rukou. My nastavujeme hranice. Pokud je nám něco nepříjemné a nechceme něco dělat, to nejmenší, co můžeme udělat, je říct “ne”. Ač se to může zdát obtížné, odmítnout druhé, aniž bychom při tom cítili výčitky, je nezbytné se pro zachování duševní pohody naučit. Jsou situace, kdy nás druzí potřebují, a jsou situace, kdy je na místě upřednostnit sami sebe. Neměli bychom se vystavovat věcem, které jsou proti našemu vnitřnímu přesvědčení a kvůli kterým se cítíme nekomfortně.

Kde začít, aby se naše vztahy zlepšily?

Pokud jste nespokojení ve vztahu, ať už partnerském, přátelském či pracovním, jste to vy, kdo to může změnit. Pokud se i přesto, že se snažíte a pro druhé děláte první, poslední, zlepšení nedostavuje, je načase zvážit, zda má smysl v takovém vztahu zůstávat, nebo se posunout dál a investovat energii tam, odkud se vám vrací nazpět.

Příliš dobrý vztah sám se sebou

Nezdravým projevem vztahu k sobě samému je také přehnaná sebedůvěra a pocit, že za vše můžou lidé kolem vás. Ruku na srdce – vztahy jsou o interakci, ke které jsou vždy zapotřebí minimálně dva. Příště, až se ocitnete v konfliktní situaci, zkuste se zamyslet nad tím, jestli vy sami jste něco nemohli udělat lépe a do budoucna na sobě pracovat.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: