Poznejte svého vnitřního ředitele

Článek

Každý z nás má v hlavě tzv. vnitřního ředitele, který nás ovládá společně se svým týmem devíti sabotérů. Je zodpovědný za veškeré negativní emoce, které zažíváme. Proč ho máme v hlavě a jaký vliv na nás má?

Jak poznat, kdy jednáme podle ředitele?

Náš vnitřní ředitel, někdy nazývaný také jako Soudce, a jeho tým sabotérů, v nás vyvolává například smutek, vztek nebo lítost. Je to naprosto běžné a přirozené, ale není to nic, co by nám prospívalo. Vnitřní ředitel v nás probouzí velmi silné emoce, které zamlžují náš úsudek, a pak nereagujeme tak, jak bychom za jiných okolností normálně reagovali. Tento stav lze nazvat „mód ředitele“. Jiným módem, ve kterém se můžeme nacházet, je stav, kdy nás ovládá moudrost, která nám naopak přináší veškeré pozitivní emoce jako je radost, štěstí, vášeň nebo empatie. Běžné je fungovat v určitém poměru mezi těmito dvěma módy.

A jak tedy poznat, kdy podle ředitele a jeho týmu jednáme? Jednoduše by se dalo říct, že je to kdykoliv cítíme nějaké negativní emoce, které ovlivňují naše vnímání a kvůli nimž nejednáme racionálně. Vnitřní ředitel se i automaticky spouští pokaždé, když naše hlava detekuje nějaké nebezpečí.

Jaký vliv má „mód ředitele“?

Náš vnitřní ředitel nás nutí neustále hledat chyby. Způsobuje nám tak vztek, nespokojenost, pocity viny nebo například úzkosti. Kvůli vnitřnímu řediteli neustále vyhodnocujeme a kritizujeme 3 oblasti – nás samotné, ostatní a okolnosti, a to každý z nás v různé míře.

Když se zaměřujeme nejvíce na sebekritiku, fungujeme tak, že se neustále viníme za naše chyby, ať už ty minulé či současné. Velmi často na sobě nacházíme nějaké nedostatky, takže se cítíme sami se sebou velmi nespokojení, a to i klidně přesto, že náš názor ostatní vyvracejí. 

Pokud se zaměřujeme především na ostatní, máme tendenci se s nimi neustále porovnávat nebo hledat to, v čem jsou oni špatní a my naopak mnohem lepší. 

Někteří z nás mohou být soustředěni nejvíce na okolnosti. V takových případech pak nejčastěji všechny situace hodnotíme jako špatné a myslíme si, že vše by mělo být jinak.

Kdy je váš vnitřní ředitel aktivní? Kdy nejčastěji zažíváte negativní emoce? Zkuste se na tyto situace zaměřit a všímejte si toho i do budoucna. Základem je umět si všímat svého vnitřního ředitele. Náš vnitřní ředitel určuje, zda jste pesimista nebo optimista, podle toho, jak velkou moc nad vámi má. 

Co nám náš ředitel nalhává?

Náš vnitřní ředitel může být velmi přesvědčivý a dokáže nás přimět si myslet, že je užitečný. Může nám nalhávat, že bez něj budeme chybovat a budoucí výsledky budou špatné. Je schopen nás přesvědčit o tom, že pokud se nebudeme cítit zle kvůli špatnému výsledku, nedosáhneme zlepšení. Možná, že na pár sekund, během kterých dosáhneme uvědomění, může být užitečný, rozhodně ale ne dlouhodobě. 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: