Pozitivní lidé jako nezbytná součást šťastné životní hry

Článek

Říká se, že člověk je průměrem pěti nejbližších lidí, se kterými se stýká. To, jakými lidmi se obklopujeme, ovlivňuje nejen nás, ale také naši schopnost být v životě šťastný. 

Výběr spoluhráčů do týmu

Existují lidé, které jsme neměli možnost si pro svou životní hru vybrat, ale přesto v našich životech jsou. Patří mezi ně naše rodina a také první sociální vazby, které jsme navázali tam, kde jsme vyrůstali či kam jsme chodili do školy. Ve chvíli, kdy začínáme být zodpovědní za svůj vlastní život, jsme zodpovědní také za to, komu věnujeme svůj čas a svou energii. Pokud kolem sebe máme blízké a podporující lidi, kteří sdílí stejné hodnoty, můžeme mluvit o výhře a být opravdu vděční. Pokud ne, nastává otázka, proč tomu tak je a jak to můžeme změnit?

Jak nás ovlivňují naši blízcí?

Není nic jednoduššího při výběru životních spoluhráčů, než si po každém setkání zhodnotit, co nám vzájemná interakce dala a jaké pocity v nás daný člověk vyvolává. 
Nabíjí mě? Dobrým znamením je, když nás schůzka nabila energií, inspirovala nás nebo v nás zachovala pocit porozumění a vzájemného souladu.
Vysává mě? V případě, že nás setkání naopak o energii připravilo a vzájemná komunikace byla vyčerpávající, je nejvyšší čas zvážit, jestli do daného člověka investovat svůj čas.
Momentální nebo dlouhotrvající? Stejně jako každý den není slunečný, ani nálady lidí nejsou stále jenom dobré a veselé. Proto byste při hodnocení vztahů měli zohledňovat širší kontext. Ty, kteří se neumí radovat, si k tělu nepouštějte. Co dobrého vám člověk, který na všem vidí jen to špatné, může předat?

Jak najít ty správné parťáky?

Zkuste se zamyslet nad tím, s jakými lidmi je vám dobře a jaký by měl být člověk, se kterým byste si rozuměli. Sepište si, co je pro vás u vašich přátel důležité, jakých vlastností si vážíte a tito lidé se ve vašem životě postupně začnou objevovat. Protože ve chvíli, kdy si uvědomíte, koho přesně hledáte, bude jednodušší ho mezi ostatními rozpoznat. Jaký je člověk, se kterým byste chtěli trávit svůj čas?

Rozpoznávání lidí, kteří na nás svou přítomností působí blahodárně, se věnujeme i při trénincích CoachVille. Pokud se k nám chcete připojit, není nic jednoduššího, než stisknout zelené tlačítko:

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: