Podnikání, motivace a koučovací dovednosti

Článek

Pro některé může být podnikání vysvobozením z ubíjejícího stereotypu a vyčerpávajících povinností, pro jiné se vlastní byznys může stát klecí se zlatým pozlátkem. Stěžejní je v tomto směru vaše motivace, proč se chcete na cestu podnikatele vydat. Pokud se rozhodnete založit svůj vlastní byznys kvůli penězům, stanete se vězněm vlastní firmy. Pokud jde však vaše motivace dál a chcete podnikat proto, že v tom vidíte smysl, stanete se opravdu svobodnými.     

Abyste se svým časem mohli jako podnikatel nakládat tak, jak chcete, je důležité mít tým lidí, na který se můžete spolehnout. Jakým způsobem se podařilo v tomto směru uspět Jirkovi Halouskovi, zakladateli firmy IRESOFT, s.r.o.?

Důležitý je ve firmě leader, který pomáhá lidem růst

Když rozjíždíte vlastní start-up, jste zpočátku “holka pro všechno”. Jakmile vaše podnikání začne růst, není možné být odborníkem na všechny jeho aspekty a je důležité si tuto skutečnost uvědomit. “Byl jsem na rozcestí a musel jsem si vybrat, kam bude dál směřovat můj život a myšlení. Pokud se měl IRESOFT posunout dál, musel tam být leader, který pomůže ostatním lidem růst,” popisuje svůj prvotní impuls pro změnu Jirka Halousek. Rozhodnutí stát se leadrem pro Jirku znamenalo přenechat produktový management ostatním. “Člověk nemůže být expertem na všechno, musí se obklopit lidmi, kteří jsou lepší než on, a musí to umět předat dál. Ve vzájemnosti dokážete společně víc než jeden člověk.”

Bez změny nejsou výsledky

Udělat ve svém životě či myšlení změnu – jak velká je to výzva? “Moje silná stránka je, že dokážu dotahovat věci do konce. Ve chvíli, kdy dojdu k uvědomění a jsem přesvědčen, že je to ta správná cesta, tak neváhám a jdu do toho.” Není cesty bez překážek a pro Jirku bylo tím nejtěžším krokem překročit svůj vlastní stín. “Všichni lidi mě znali jako direktivního ředitele, mohl jsem zůstat takový, a nebo se změnit. Kdybych si řekl, že to nejde se změnit, nešlo by to, ale já se pro změnu rozhodl.” 

Nejtěžší bylo nedávat rady

Jirka má rád experimenty a do všeho jde po hlavě. “Nastoupil jsem do tréninku koučů, kde pro mě největší výzvou bylo nedávat rady. Vždy jsem lidem říkal “jak”, což je nemotivovalo, protože věci dělali tak, jak jsem chtěl já.” Naplnit představy a očekávání někoho jiného může být náročné a frustrující, což si Jirka uvědomil. “Díky tréninku koučů jsem se naučil naslouchat. Lidé ve firmě byli překvapení, protože jsem přestal dávat rady a začal jsem se ptát, což zlepšilo naši spolupráci. Najednou jsem přestal být tím, kdo dává rady, ale dával jsem svobodu k tomu, jakým způsobem mé požadavky ostatní naplní.”   

Nedůvěra ve firmě = cesta do pekel?

Práce by měla být hra nejen pro vás, ale také pro vaše zaměstnance. Co můžete ve svém podnikání udělat jinak, aby lidé ve vaší firmě práci vnímali jako své poslání a cítili naplnění? “V naší firmě chceme lidi vést a ne je řídit. Chceme jim říkat proč a směřovat je k vizi než abychom jim říkali, jak mají věci dělat. Dáváme jim svobodu a to je baví, můžou se seberealizovat, zapojovat vlastní kreativitu a díky tomu se výrazně zlepšila nálada v celé firmě.” 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: