Od strachu k úspěchu: Překonání strachu z neznáma a nastartování smysluplné kariéry kouče

Článek

Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí stát kouči, ale zatím mají obavy. Pokud vám připadá, že strach z neznáma a obavy ohledně budoucnosti brzdí vaše kroky, nezoufejte. Je vcelku běžné, že lidé, kteří chtějí začít podnikat jako kouči čelí obavám. Obavy jsou jasným ukazatelem, že vás tato oblast zajímá. Každá cesta do nového levelu hry je provázena zkušeností nejistoty. Kdyby pro vás koučování nebylo důležité, obavy ani nenastanou.

Přestože je přechod do nového oboru vždycky trochu děsivý, je třeba si uvědomit, že se nechystáte na obyčejnou cestu. Chystáte se na cestu, která bude naplňující a smysluplná. Start v koučování chce energii a čas, ale výsledky mohou být úžasné už velmi brzy. Mít dopad v životě dalších lidí je skvělý pocit, mnohem silnější a radostnější, než všechny obavy, které se objevily. Už krátce po startu většina nových koučů v CoachVille cítí vděčnost, že se na svou cestu vydali.

Jedním z největších strachů je samozřejmě strach z neznáma. I ti nejúspěšnější kouči se na začátku cítili nějak takto. A není se čemu divit. Být koučem vám může přinést mnoho výhod, jako je například to, že můžete pomáhat lidem skutečně dosáhnout jejich cílů a přispět k důležité pozitivní změně v jejich životě. Navíc, v koučování můžete být svobodní a nezávislí, což znamená, že si můžete určit svůj pracovní čas a určit si vlastní odměnu a žít život svobodněji. Žít svobodný život stojí za jakékoliv obavy, které se objevily na začátku. U většiny koučů se obavy z neznáma promění už po vstupu do prvního tréninku na nadšení z procesu učení a objevování nového světa možností.

Další výzvou může být obava z toho, jestli získáte dostatečnou klientskou základnu a zda se vám podaří finančně ustát tuto změnu. To jsou však jen drobné překážky, které můžete překonat. V průběhu koučovacího výcviku se naučíte nejen to, jak pomoci svým klientům, ale také to, jak si vybudovat vlastní podnikání a získat si dlouhodobě platící klienty. Obrovskou výhodou naší profese je fakt, že naši klienti s námi spolupracují opravdu dlouhodobě, kouči tedy nemusejí neustále hledat nové klienty. Jejich klientský kmen roste pomocí doporučení od spokojených klientů. Kouč má navíc omezenou časovou kapacitu, která se dříve nebo později zaplní platícími klienty.

Je samozřejmé, že při změně profese budou mít lidé ve vašem okolí různé názory. Avšak je důležité si uvědomit, že jste na této cestě pro sebe a pro svůj vlastní růst. Nikdo z rodiny nebo kamarádů nebude žít vaši kariéru. Co dává smysl a naplnění vám je zcela odlišné, co dává smysl vaší rodině nebo přátelům. Věřte si a nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny. Pamatujte, že každý úspěšný člověk začínal jako nepopsaný list. Požádejte rodinu a přátele o bezvýhradnou podporu pro váš smysluplný záměr. Ostatně i vy sami neposkytujete nevyžádané kariérní poradenství ostatním, proč byste tedy něco takového akcepotovali od dalších lidí? Jejích úmysl je pochopitelný: chtějí abyste byli šťastní a spokojení. A přesně to se stane, když se stanete koučem a budete pomáhat lidem.  

Je důležité si uvědomit, že všechny velké změny v našem životě začínají jedním rozhodnutím. Pokud se rozhodneme pro koučování a uděláme první krok, celý svět se bude přizpůsobovat tomuto rozhodnutí. Je také důležité si uvědomit, že jistota, že tento krok je smysluplný, je důležitější než všechny obavy na světě. Pokud máme pocit, že nám koučování přináší smysl a naplnění, stojí za to nevěnovat pozornost drobným obavám a udělat první krok směrem ke svému snu.  Můžete mít plnou hlavu pochybostí, nebo plnou praxi platících hráčů. V obou případech si vybíráte svou budoucnost již nyní. Pokud chcete vykročit odvážně směrem k svobodné naplňující kariéře kouče, získejte přístup do startovacího balíčku vzdělání zdarma. Startovací balíček obsahuje mnoho rozhovorů s úspěšnými kouči, kteří sdílejí svoji cestu.

Nechcete čekat? Rezervujte si termín 10 minut bezplatné konzultace na míru pro vás

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: