Gap the game

Na co nejčastěji narazí nováčci v koučování?

Článek

Na včerejším workshopu jsem dostal tuto otázku, dnes se na ni pokusím odpovědět.

Start tréninku koučů je pro mnoho začínajících koučů velmi překvapivá záležitost. K překvapení dochází v podstatě na pravidelné bázi a velká většina těchto překvapení je příjemných.

Lepší než čekali, jinak než čekali

Nováčci jsou v koučování zpravidla překvapení tím, že je koučování  mnohem snadnější, než si mysleli, což je zejména pro ty kteří čekali, že start v koučování bude velmi obtížný. Mnoho začínajících koučů je také překvapeno, že je koučování náročnější než čekali, zejména pokud čekali, že to bude úplně snadné. A pro 100% účastníků je velmi příjemným překvapením to, že je pro ně koučování desetkrát více zábavnější, než se původně domnívali. 

Limity naučené díky českému školství

Do souvislosti to dávám hlavně s tím, jak jsme naučeni z českého školství. Máte za to, že pokud něco je důležité, tak to bude dřina, spousta teorie a že to bude trvat dlouho? Naučili jsme se na všem pracovat, na všem dřít, a tak nám uniká pravá podstata a smysl učení.

Učit se koučovat totiž rozhodně není dřina. Je to zábavná cesta plná dobrodružství a objevování které studenti s chutí podstupují týden co týden se svými klienty a v rámci lekcí tréninku si většinou velmi pochvalují jak velká a silná uvědomění nacházejí pro svůj život, pro svou komunikaci i pro své klienty. Trénink mění život k lepšímu koučům, kteří se učí koučovat, tak i jejich klientům. 

O 1% lepší každým dnem

Překvapení také nastává v momentu, kdy zjistí, že na základě postupu, který se kouč naučí, jim velká většina potenciálních klientů řekne na jejich původní nabídku ANO, namísto, aby je odmítnuli. Jednoduše mají klienty už od začátku a těmto klientům dokáží pomoct s každým týdnem stále lépe. Všichni naši studenti mají klienty, se kterými mohou koučování praktikovat.

Koučování je pro velkou většinu nových koučů zásadně SILNĚJŠÍ, HLUBŠÍ A SOUČASNĚ ZÁBAVNĚJŠÍ aktivita, než to, co si představovali se startem. Zřejmě k největším překvapením dochází v momentech, kdy i začínajícím koučům jejich klienti velmi děkuji za pomoc, kterou jim kouč poskytnul. Začínající kouč se tedy ptá „budu schopen předat klientům hodnotu?“  Nebo „budu vůbec schopen něco předat?“ Tyto úvahy vychází z mylné domněnky, že kouč něco předává. To je nepřesné.

Hodnota vzniká, není předávána

Kouč s hráčem vytvářejí společné prostředí, ve kterém si hráč uvědomuje a získává vhledy. V sociální interakci se totiž člověk zpravidla učí mnohonásobně silněji a koučovací konverzace je v tomto unikátním nástrojem sociálního učení. Zcela jasně tedy koučování není o tom, co kouč předává, ale spíše o tom, co klient dostává. Silná uvědomění a zásadní vhledy tedy velmi často nepřichází od kouče, přichází z kvalitního procesu myšlení, který vzniká v prostoru nehodnotící koučovací konverzace. V této konverzaci se vytvářejí nová nervová spojení v mozku, která přetváří budoucnost klienta. 

Největší bariéra

Každý začínající kouč naráží především sám na sebe. Na své sebehodnotící tendence, na podceňování sebe sama, na nedůvěru ve svůj potenciál, na obavy z neúspěchu, na obavy ze selhání. Pokud máte obavy a sebehodnotící tendence, nechte je odejít. Koučování není o kouči, koučování, je o klientovi. Jak chcete pomáhat lidem, když budete podceňovat sami sebe? Vaše sebehodnocení pouze překáží procesu koučování, vašeho učení i šťastného vyrovnaného života. 

„Když se střílíš do nohy, tak přestaň.“

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: