Kouči a koučování. Co si pod těmito pojmy vlastně představit?

Článek

Kouč není trenér, učitel ani mentor nebo terapeut. Nekřičí kvůli špatnému sportovnímu výkonu, nerozdává rady, nepředává zkušenosti ani neléčí psychické potíže. Kdo je tedy kouč a jak vypadá profesionální koučování?

Kouč pomáhá hráči hrát jeho hru lépe

Základním stavebním kamenem koučování je hluboká konverzace a rovnocenný vztah hráče a kouče. Kouč je v této konverzaci přitom spíše posluchačem a za pomoci koučovacích metod provádí hráče myšlenkovým procesem. Nechává svého hráče v podstatě myslet nahlas, parafrázuje jeho myšlenky a ukazuje je v jiném světle. Hráč si díky tomu vytváří silná uvědomění, díky kterým pak dokáže vyhrát svoji hru v daleko kratším čase, než by zvládnul sám. „S profesionálním koučem je to, jako byste na svou hru byli dva. Jako byste používali dva mozky najednou,“ popisuje koučovací metody Aleš Vrána.

Jak vypadá, když začnete svou hru hrát společně s koučem?

Ve spolupráci s koučem CoachVille trvá jedna herní sezóna 3 měsíce. Na prvním setkání hráč společně s koučem definují hru a nastaví ji tak, aby byla hratelná – ať už je to studium, zaměstnání, podnikání nebo dosažení něčeho zdánlivě vzdáleného. Poté si řeknou, jak poznají, až hráč svou hru vyhraje. Stanoví si i krátkodobé a dlouhodobé vize hráče a důvody, proč je konkrétní hra pro hráče tak důležitá.

Dokud nevyhraju

Kouč se s hráčem setkává pravidelně jednou za týden nebo jednou za 14 dní. Vždy si určí, kam se hráč posune příště, a shrnou si vítězství z uplynulé konverzace. Do příští schůzky hráč zkouší, implementuje a testuje to, co si z předešlého setkání odnesl. Setkání pokračují pravidelně až do vítězství ve hře. 

A potom?

Hráč si často vlastně ani nevšimne, že už své výhry dosáhl. Stává se, že k ní dojde za daleko kratší dobu, než předpokládal. Když si uvědomí, že je na konci první hry, je na něm, jestli se rozhodne spolupráci s koučem ukončit, nebo ne. Drtivá většina hráčů se ale rozhodne pokračovat dál. Téměř každý hráč chce ve své hře víc a víc. Chce další a další výhry, protože pozná, že je díky koučovacím dovednostem svého parťáka daleko úspěšnější. Proč s se tedy koučem loučit?

Co od kouče naopak čekat nelze

Stává se, že kdo s koučem nemá žádné zkušenosti, zamění jej za mentora, terapeuta nebo konzultanta. Mentor přitom předává zkušenosti ve svém konkrétním oboru. Terapeut pomáhá klientovi dostat se přes nějaký psychický problém a konzultant na základě analýzy navrhuje řešení určitého problému. Kouč je na rozdíl od nich spíš parťák. Parťák, který pracuje s unikátní osobností svého klienta a hráči pomáhá dosáhnout jeho cíle nebo toužené životní změny, a to za daleko kratší dobu, než by byl hráč schopen sám.

Vyzkoušejte si koučování sami

Snad máte nyní bližší představu o tom, co koučování nabízí. Chcete sami začít s výcvikem?

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: