Kdo je sabotér jménem hyperdosahovač a jaký má na nás vliv?

Článek

Fenoménem dnešní doby je neustálý hon za úspěchem. Mnoho z nás je závislých na neustálém výkonu a dosahování cílů. Neumíme odpočívat a naše snaha o neustále lepší a lepší výsledky často vede k neudržitelnému workoholismu. Hon za úspěchem může často vycházet i od sabotérem jménem Hyperdosahovač, který může být v mysli mnoha z nás. Jak poznat, že ho v sobě máme a jak se projevuje? 

Pokud jste se ještě s pojmem sabotér v souvislostí s naší myslí nesetkali. Pojďme si na začátek říct, kdo to sabotér je. Sabotéry popisuje autor knihy Pozitivní psychologie Shirzard Chamine jako soubor zvyků, přesvědčení a domněnek, které se v našich myslích vytvořily už v dětství a které nám pomáhaly se překlenout přes některé nepříznivé situace. Ačkoliv jich v dospělosti už není třeba, v našich myslích stále zůstávají. Pokud si jejich přítomnost neuvědomíme, mohou značně ovlivňovat naše vystupování, soužití s ostatními, pracovní vztahy i další aspekty života.

Jak poznat, že je naším dominantním sabotérem hyperdosahovač?

Zkuste si odpovědět na tyto otázky, pokud je na většinu otázek odpověď „ano“, je pravděpodobné, že Hyperdosahovač je i vaším sabotérem.

  • Máte neustále pocit, že nejste dost dobří a potřebujete dosahovat stále větších úspěchů?
  • Chcete vydělávat stále více peněz?
  • Chcete dosahovat stále větších cílů?
  • Je úspěch ta jediná možnost, která je přípustná?
  • Chcete být úspěšní za každou cenu?
  • Chcete dosáhnout něčeho skutečně velkého? 
  • Chcete být ti nejlepší?

Že je Hyperdosahovač vaším dominantním sabotérem můžete poznat i podle toho, jaké pocity máte, když si naplánujete úplně volný den. Když si naplánujete den, kdy nebudete nic dělat a budete jen odpočívat, nebudete zcela schopni si tento den užít a nebudete se v tom cítit komfortně. Budete mít pocit, že vám něco uniká a že jen marníte svůj čas. Budete cítit vinu a vaše myšlenky budou neustále utíkat k práci. 

Identita založená na úspěchu je největším limitem

Pro spoustu lidí se úspěch stává enormním kritériem a také součást identity. Je to ale velká iluze – nemůžeme být úspěšní vždy a ve všem. I přesto se o to spousta lidí snaží. Hon za úspěchem může mít negativní dopad na jejich chování a mohou se u nich objevovat problémy v komunikaci. Takoví lidé totiž mohou mít tendenci neustále skákat ostatním do řeči. Neustále chtějí ukazovat svou hodnotu a často také nenaslouchají ostatním.  

Jaký vliv na nás sabotér má?

Sabotér Hyperdosahovač za nás někdy mluví, často za nás jedná a velmi často nám způsobuje frustraci. Frustrace vychází přímo z myšlenek od sabotéra. Sabotér nás nutí soustředit se na myšlenky, které vedou k akci. Velmi často nám říká, že jsme dost dobří, jen pokud jsme úspěšní.
Má vliv také na naše pocity. Pocity jsou podle sabotéra irelevantní a jsou pro nás jen brzdou. Bojí se intimností a blízkého vztahu s ostatními a to proto, že by nám mohli říct, že nejsme tak perfektní.

Proč Hyperdosahovač vzniká?

Velmi často vzniká již u dětí, kteří mají pocit, že si lásku rodičů musí zasloužit, ať už dobrým chováním nebo dobrými známkami ve škole. Tento pocit si poté nevědomky přenáší i do dospělosti. 

Hyperdosahovačem a dalšími vnitřními sabotéry se v CoachVille zabýváme i při trénincích koučů. Pokud se chcete zbavit těchto překážek ve vlastní mysli a proniknout do světa koučování, klikněte na zelené tlačítko:

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: