Jsou cíle vůbec důležité?

Článek

Cíle – můžete vyhořet?

Každý někdy o něčem snil a měl své cíle. Když se ale nenaplní, a obzvláště když se tak děje opakovaně, lidé na ně rezignují. Nevidí v nich pak žádný smysl a ptají se: „K čemu mi nějaké cíle jsou?“

Takový postoj se dá označit jako syndrom vyhoření u cílů, který může nastat ze dvou důvodů. Prvním důvodem je, jak jsme si již výše popsali, že člověk má více cílů, které nenaplní, a tak na cíle rezignuje. Druhým důvodem je, že člověk má spousty cílů, kterých dosáhl, a nastane u něj okamžik, kdy si chce od cílů odpočinout. Nastane u něj chvilkový pocit, kdy žádné cíle nechce mít. 

Častým důvodem, proč si lidé cíle nestanovují, je to, že se nechtějí cítit pod tlakem. Konkrétní cíl pro ně představuje moc velký závazek, a tak i přesto, že se chtějí v životě posouvat a něco dokázat, konkrétní cíle nemají. 

„Uspět můžeme pouze v případě, že si najdeme v životě, ve válce či v čemkoliv jiném jediný, prvořadý cíl a všechna ostatní rozhodnutí tomuto cíli podřídíme.“ – Dwight David Eisenhower

Proč mít cíle?

Když si stanovíme cíl, víme, čeho chceme dosáhnout a je pro nás snazší dělat přesně ty aktivity, které vedou k naplnění daného cíle. Pokud si stanovíme reálné a dosažitelné cíle, stávají se pro nás zdrojem radosti a štěstí ve chvíli, kdy jich dosáhneme. Přináší nám dopamin, přezdívaný jako hormon štěstí, který nás povzbudí a pomůže nám k naplnění dalších a klidně i mnohem větších cílů. 

Jak přistupovat ke svým cílům?

Cíle máme už jako malé děti. V dětství nám rodiče tvoří cíle, od kterých se pak nesprávně naučíme, jak je tvořit. Naučíme se, že máme naplnit nějaký cíl, ale vlastně ani nevíme proč, což je velmi časté i následně v pracovním životě. Takto ale k cílům vzniká averze, protože dosažením takového cíle nedochází k naplnění nás samotných, ale naopak naplnění druhých. Vždy je důležité vědět, proč nějaký cíl máme, proč ho máme naplnit a nejlépe mít pro něj i více než jen jeden důvod. 

Když si cíle tvoříme sami, zásadní je neinspirovat se druhými. Každý jsme jiný, máme jiné výchozí situace a také jiné kompetence. Cíle je potřeba tvořit si přímo pro nás, pro naši situaci a na základě našich kompetencí a zkušeností. 

Někdy se může stát, že pro dosažení našeho cíle potřebujeme znalost nebo zkušenost, kterou nemáme. V takovém případě je důležité umět si říct o pomoc a nenechat náš cíl nenaplnění jen proto, že si nenecháme poradit a chceme vše zvládnout sami. Nikdo z nás není dokonalý a nikdo nemá veškeré znalosti, a tak není vůbec žádná ostuda poprosit někoho jiného o pomoc. 

Jaký postoj máte k cílům vy? Jak často si dáváte cíle? A jak často je revidujete? Pokud tápete v tom, jak si cíle tvořit a jak jich dosáhnout, neváhejte se obrátit na jednoho z našich profesionálních koučů z týmu Coachville.cz, kteří vám v této oblasti rádi pomohou. 

Líbíl se vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli na sociálních sítích.

 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: