Jak vám může celoživotní učení změnit život

Článek

„Učení je radost“ není jen krédo vědeckého kroužku z nejzastrčenější školní místnosti, ale je to i věta, která odporuje běžné zkušenosti většiny studentů. A je to škoda! Změna této zkušenosti totiž nastartuje váš další profesní a životní růst. Jak na to?

Škola chybuje

Radost z učení byla vždy doménou často nenáviděných premiantů. Jenže radovat se z naučeného není nic nenormálního. Nenasadí vám to brýle na nos a nevykáže vás to ze společnosti normálních lidí do nejzapadlejších částí školy. Tomuto omylu se ale většina z nás při studiu naučila. Na nás dnes je, abychom pochopili, v čem škola chybovala.

Informace vs. dovednosti

V čem tedy spočívá ta chyba? Proč se většině z nás při vyslovení slova „učení“ ježí chlupy na zádech? Není to nic složitého. Škola se obyčejně zaměřuje na učení neaplikovatelných informací. Na pořadu dne je bezúčelné biflování, dril a dřina, jejíž odměnou je často jen velmi krátké a neužitečné uchování informací, bezúčelný masochismus nejhrubšího kalibru.

Jenže učení může být i jiné. Takové, které je možné aplikovat v praxi a v životě. Tento typ učení vede k růstu dovedností, a tedy i k růstu schopností dosáhnout lepších výsledků v jakémkoliv oboru. Takové učení vede jednoznačně k uspokojení a radosti, protože se proměňuje v čin a ten zas v úspěch

Školou vzdělání nekončí

Dosud byla škola zpravidla učením neužitečností a po jejich zvládnutí bylo dalšímu vzdělání konec. Člověk si oddychl a mohl konečně začít žít. Jenže již předchozí odstavec naznačil, že oddělovat vzdělání od života je velká chyba. Vzdělávání je život! Malé děti, které se každý den s radostí učí mnoha novým věcem, to až do nástupu do školy dokazují. Se začátkem školy to ale u mnohých z nich skončí. Učení se stane povinností, a zejména u těch horších studentů se to už nikdy nezmění. Jediní premianti odchází ze školy s pocitem, že studium je život. A to je chyba. Studium pomáhá žít, zlepšuje nás i naše dovednosti.

Od dřiny k zábavě

Cesta od dřiny k zábavě je ale poměrně dlouhá a složitá, přesto je. Nestačí jen spolu s Aristotelem a dalšími dojít k názoru, že učení je přirozená věc, ale je třeba znovu tuto radost prožít. Poté už nebudete muset vždy před začátkem studia překonávat svou nechuť. Budete se na to těšit.

Vhodná technika dělá zázraky

Ve škole se používá nejčastěji jen jedna technika učení, memorování. Naštěstí je to pouze jedna z technik. K ostatním patří např. workshopy, kde je předávaná látka spojována i s okamžitým praktickým použitím. Informace už nejsou jen v paměti, ale stávají se zkušeností, kterou jen tak nezapomenete.

Další metodou učení je poslech offline či online přednášek od profesionálů na slovo vzatých. Ti jsou v přednesu a vysvětlování často mnohem zběhlejší než kdokoliv z vašich učitelů. Na internetu se doslova povaluje tisíce takových přednášek od špiček ve svém oboru, laureátů Nobelových cen a dalších. Chcete vědět něco o nejnovějších obchodních strategiích, celosvětových trendech nebo třeba teorii relativity? Není nic lehčího!

Pomoci mohou také nejrůznější podcasty a mluvené slovo, které umožní spojit poslech s myšlenkově nenáročnou prací nebo fyzickou aktivitou.

Pokud i přes vše zmíněné sami víte, že vy se k učení rozhodně nepřemluvíte, není třeba házet flintu do žita. Obraťte se na nás a my vám během dvaceti minut ukážeme, jak dál. Tato lekce je zcela zdarma.

Neustálé vzdělávání patří v dnešní době k mnoha zajímavým povoláním. Nenechte se si ujít kariérní růst kvůli špatným školním návykům!

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: