Jak si vybrat kvalitního kouče?

Článek

Výběr správného kouče pro vás je základním krokem pro úspěch v osobním i pracovním životě. Už na svou cestu nebudete sami a kompetentní kouč vám přinese do života velmi zásadní uvědomění a pomůže vám dosáhnout i těch největších cílů a zdolat i ty největší výzvy a překážky. Zde jsou některá kritéria, které byste měli zvážit při výběru kouče. Díky nim najdete „svého kouče“ snadněji. Nepřestávejte hledat, dokud nenajdete.

Osobnostní chemie

První a základní věc, kterou byste měli zvážit, je osobnostní chemie mezi vámi a potenciálním koučem. Koučování je intenzivní proces, který vyžaduje otevřenost, důvěru a dobrý vztah mezi oběma stranami. Pokud si s koučem osobnostně nesednete, koučování nebude efektivní a může vás to začít bavit méně.

ICF Akreditovaný výcvik a Certifikace ACC, PCC, MCC

Druhým kritériem je výcvik a certifikace kouče. Kouči s akreditací, jako je ACC nebo PCC, prošli důkladným výcvikem a mají ověřenou kvalitu. Tato certifikace je zárukou, že kouč má nezbytné dovednosti a zkušenosti pro efektivní vedení konverzace a poskytování hodnoty pro klienta. Pokud ještě kouč nemá certifikaci, zeptejte se na jeho vzdělání a zda má jeho vzdělání ICF akreditaci. Ta zajišťuje skutečnou kvalitu.

Zkušenosti a hodiny praxe

Důležité je také zvážit zkušenosti a počet hodin praxe, které kouč má za sebou. Kdo jsou jeho nejčastější klienti a jakým výcvikem prošel, to jsou otázky, které byste měli položit. Kouč, který není schopen odpovědět na tyto otázky, je spíše teoretik a jeho praxe může být nedostatečná. Zkušenější kouče poznáte tak, že mají stovky až tisíce hodin praxe s klienty.

Zažijte více ukázek koučování

Pokud chcete najít toho pravého kouče, udělejte si z toho dobrodružství. Najděte si 3-5 koučů, kteří vás zaujmou svým profilem, a udělejte si s nimi v průběhu 3-5 týdnů ukázková setkání. Sledujte, jak se s nimi cítíte a jak cítíte, že vám setkání s nimi pomohlo. Kde se budete cítit dobře, zaplaťte si několik setkání a vyzkoušejte si je v praxi. Typicky koučování probíhá 2-3x měsíčně. Na tyto hodiny si přineste témata, která jsou pro vás důležitá. Většina koučů vám poskytne ukázky zdarma.

Nepřestaňte hledat, dokud nenajdete

Jako v jiných oborech – na trhu existuje více poskytovatelů. Buďte vytrvalí a zkoušejte nové kouče, dokud nenajdete „toho svého“. Zcela jasně poznáte, že jste našli – budete to vědět i cítit. Pokud hledáte kouče nebo chcete vyzkoušet účinek koučování, doporučujeme vyzkoušet kouče z Coachville. Jsme ICF akreditovanou školou s ověřenou kvalitou, která nabízí širokou škálu certifikovaných a zkušených koučů. Naši kouči mají zkušenosti s různými přístupy a jistě najdete mezi námi toho pravého pro vás. Začněte svou cestu k úspěchu se svým Coachville koučem ještě dnes – vyberte si několik profilů a zažádejte o svou ukázku zdarma

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: