Jak překonat zranitelnost?

Článek

Stejně tak jako Superman byl zranitelný kryptonitem, tak i každý z nás má nějakou svou slabinu. Kdy jste se naposledy cítili zranitelní? A co tento pocit způsobilo? Pojďme se společně podívat na to, co vlastně zranitelnost je a jak s ní bojovat.

Co v nás vyvolává pocit zranitelnosti?

Každý z nás se cítí zranitelný v jiné situaci. Velmi často je to ve chvílích, kdy ukazujeme, že nejsme dokonalí. Nebo ve chvílích, kdy vyjadřujeme nesouhlas s okolím nebo říkáme něco, co by naše okolí nemuselo přijmout. 

Zranitelnost může mít dvě různé podoby. Někteří z nás mohou pociťovat zranitelnost psychické podoby, která se objevuje například ve chvílích, kdy vyjadřujeme názor, který se liší od názoru našeho okolí. Jiní mohou mít zranitelnost fyzické podoby, která nastává ve chvíli, kdy například pociťujeme, že naše fyzická kondice není tak dobrá, jako fyzická kondice lidí v našem okolí. 

Zranitelnost je často doprovázena strachem, který může být natolik silný, že nás paralyzuje a brání nám v aktivitách, které bychom chtěli udělat. Velmi často je tento strach ale naprosto zbytečný, což si uvědomíme hned, jakmile zranitelnost překonáme. 

Dá se s tím něco dělat?

Ať už je vaše zranitelnost fyzické nebo psychické podoby, vždy je možné se na ni zaměřit a postupně ji odstranit. Důležité je uvědomit si, že v tom nejste sami. Na což přijdete, když se se svojí slabostí svěříte lidem ve vašem okolí. V tu chvíli zjistíte, že stejné pocity mají i ostatní a není to tedy něco, za co byste se měli stydět. Někdy není úplně lehké se svěřit, a proto je možné postupovat pomalu. Jednou z možností je svěřit se nejprve lidem, kteří jsou vám opravdu nejbližší a kterým důvěřujete. Poté se postupně svěřte dalším a uvidíte, jak „pouhé“ svěření se vám může pomoci. 

Typickým příkladem se zranitelností může být společná túra do hor. Vyrazíte si s přáteli do přírody a zdá se vám, že všichni ostatní zvládají jeden kilometr za druhým bez obtíží. Vás ale taková túra může zmáhat a potřebujete po určité chvíli odpočinek. V tu chvíli se objeví pocit zranitelnosti, cítíte se slabí a méně fyzicky zdatní než ostatní. Když se ale svěříte, že potřebujete odpočinek, můžete zjistit, že stejně tak to cítí i ostatní, jen neměli tolik odvahy jako vy, aby to přiznali. 

Zevnitř se projev zranitelnosti může jevit jako projev slabosti, ale zvenčí mohou takové činy vypadat jako projev odvahy. Vy si možná můžete připadat, jako slaboši, když svou zranitelnost přiznáte, ve skutečnosti vás ale ostatní budou mít jako vzor a budou vás vnímat jako ty odvážné. 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: