Jak nás ovlivňuje naše prostředí

Článek

Aniž bychom si to uvědomovali, necháváme na sebe působit množství faktorů, které ovlivňují naše chování, rozhodování, způsob myšlení, ale například i emoce.  Může jít o místo, kde trávíme čas, lidi, kterými se obklopujeme, ale i počasí a další elementy.

„Rádio, které posloucháme cestou do práce; knížky, které čteme; televizní kanály, na které se díváme – to je prostředí pro nás neviditelné, ale z velké části zodpovědné za to, jak se rozhodujeme,“ říká americký kouč Jack Canfield. Kromě toho sem patří i hluk, hlasitá hudba, smích, tma, teplo, déšť, nepořádek, útulné prostředí, nepříjemný kolega nebo skvělý šéf. To všechno jsou příklady faktorů, které nás v každodenním životě mohou obklopovat. Některé z nich si vybrat můžeme, některé ne nebo je obtížné je ovlivnit. Nad tím, v jakém prostředí se pohybujeme, často ani nepřemýšlíme, je ale důležité si uvědomit, že na nás zanechá svou stopu.

Kde je mi dobře?

Kde se mi nejlépe pracuje, kde jsem nejvíc kreativní, jaké prostředí mě uklidňuje? Odpovědi na tyto otázky je dobré si ujasnit a přizpůsobit jim místo, ve kterém budeme konkrétní činnost dělat. Například studenti rádi využívají pro učení knihovny, protože tam panuje ticho, klid a ostatní jsou pohrouženi do četby nebo se aspoň snaží nezpůsobovat hluk. Taková atmosféra je pro soustředění vhodnější než například pracovní stůl v ložnici zahlcený haldami papírů. Někteří klidné prostředí pro práci nebo studium využívají zcela záměrně, protože jim atmosféra takového místa pomáhá se soustředit a zvyšuje produktivitu.

Kromě atmosféry prostředí na nás má svůj vliv i teplota místnosti. V zimě se možná naše smysly stávají bystřejšími, necháme se ale snadno rozrušit, vysoká teplota zase navozuje pocit ospalosti – stejně jako když se dobře najíme nebo když se nacházíme v přítmí. Abychom se zvládli soustředit, je dobré myslet na čerstvý vzduch. Někdy stačí otevřít okno, jindy udělá lépe procházka po venku.

Na společnosti záleží

Kromě fyzického prostředí na nás působí i lidé, kterými se obklopujeme. Přítomnost některých nám může připadat demotivující, někteří lidé nás naopak pohánějí dopředu. Ať už si toho jsme vědomi nebo ne, rozhodnutí osob v našem okolí ovlivňují i nás. Jonah Berger, profesor marketingu na Univerzitě v Pensylvánii, se tomuto tématu věnuje ve své knize Invisible Influence – v překladu Neviditelný vliv. Autor knihy upozorňuje, že si vliv druhých na vlastní rozhodování nepřipouštíme, ačkoliv jej pozorujeme u druhých – tušíme například, že si náš sourozenec koupil auto po vzoru svých přátel, u sebe přímý vliv ale nenacházíme.

Vliv ostatních ale podle Bergera můžeme využít ve svůj prospěch, pokud se budeme snažit obklopovat se lidmi, od kterých se máme co naučit, kteří nás někam posunou, motivují nebo jsou pro nás inspirativními. Takové osoby můžeme najít na specificky zaměřených konferencích nebo dalších setkáních, přítomnost dalších lidí ale můžeme využít i pro lepší sportovní výkon, jako je například společné běhání. V takové společnosti pak budeme přicházet úplně na jiné myšlenky. 

Otázce, jaké prostředí na sebe nechat působit, se věnují i tréninky v CoachVille. Pokud se chcete k tréninkům připojit, není nic jednoduššího, než stistknout zelené tlačítko:

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: