Dynamická rovnováha podpory a výzvy

Článek

akýkoliv vztah je založen na dynamice podpory a výzvy. Rovnováha podpory a výzvy je také jedním z pilířů, na kterém stojí koučování. Dosáhnout rovnováhy mnohdy ale není jednoduché z toho důvodu, že většina z nás často upřednostňuje pouze jednu z těchto variant. Jak jste na tom vy? Vyhovuje vám dávat a přijímat pouze podporu? Nebo máte ve svém životě raději výzvy?

Proč je rovnováha tak důležitá?

Podpora představuje způsob, jakým můžeme někoho dalšího obohatit tím, že ho povzbuzujeme v jeho snažení. Dávat a přijímat podporu obvykle nebývá problém. S výzvou je to už o něco horší, protože nemusí být vždy příjemná, ať už například proto, že pro nás představuje nějaký obtížný úkol, který musíme zdolat. Někdy je ale třeba čelit realitě a postavit se věcem čelem. Každý z nás potřebuje obojí, protože správná míra podpory a výzvy je to, co nás posouvá dál. Přílišná podpora lidi nemotivuje, přehnané výzvy jsou demotivující.
Rovnováha buduje výsledky a vztahy a motivuje lidi. Jsou chvíle, kdy potřebujeme více podpory, jindy zase více výzev. Někdy to není lehké pro ostatní poznat. Lidé se na to v komunikaci málo zaměřují, a často jednají podle toho, co vyhovuje více jim. Taková komunikace je pak ale méně efektivní, a obzvláště v pracovní sféře v managementu to může být problém. Pokud se například najde člověk, který pouze dává výzvy a má přehnaná očekávání, může členy svého týmu naprosto odradit.
Jak dosáhnout rovnováhy?
Důležitá je dynamická rovnováha na základě dané situace. Ve správný čas přijít s podporou nebo výzvou – v tom je ta efektivita. Jak ale poznat, kdy člověk potřebuje více podporu a kdy naopak výzvu?
Umět správně poskytnout podporu nebo výzvu vyžaduje trénink. V prvním kroku je dobré si více všímat, jak lidé na podporu nebo výzvu reagují, co například napovídá jejich mimika obličeje. Pokud chcete dát druhému člověku výzvu, zkuste se ho první zeptat, zda mu výzvu můžete dát. Zvýšíte tak tím jeho zájem a ochotu ji akceptovat. Pomoci může i všimát si toho, jak to máte vy sami. Zda nemáte tendenci poskytovat více podporu, protože to je to, co vyhovuje vám, anebo naopak nejste zaměřeni více na výzvy.
Jak jste na tom vy? Chcete se naučit s lidmi lépe komunikovat, zajímá vás osobní rozvoj a rádi k němu pomůžete i ostatním? Zaregistrujte se na náš bezplatný webinář Pomáhej lidem růst.
Líbíl se vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli na sociálních sítích.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: