5 způsobů, jak si získat důvěru v týmu

Článek

Jen máloco hraje v dosahování výsledků takovou roli, jako nálada v týmu. Přesto se někdy může zdát jakákoliv snaha o naladění na stejnou vlnu jako boj s větrnými mlýny. Dřív než sáhnete po rákosce jako Igor Hnízdo, zkuste pět kroků, které jsme pro vás připravili. 

Mít tým je jedna věc. Mít tým, ve kterém panuje důvěra, je věc druhá. Rozdíl poznáte v násobně vyšších výsledcích. Máme pro vás 5 bodů, díky nimž se zlepší jak důvěra v týmu, tak výsledky. 

1. Řekněte to jednou a podporujte

Jedna moje klientka, finanční ředitelka, mi kdysi řekla: „Lidé buď nevědí, nebo nechtějí.“ Jinými slovy, řekni jim to a pak je donuť to dělat. Na první pohled možná pravda, na druhý možná omyl. To, co se zdá být problémem lidí, je často problémem situace. Mnohem lepší je podle mě „řekni jim to a pak se zajímej, co si myslí oni.“

Tímto způsobem totiž zatáhnete zaměstnance do diskuze. Najednou už nejste ten jediný, kdo má pravdu. Možná objevíte úplně nový pohled na věc. Možná zjistíte, že vašim lidem něco brání v tom, aby plnili společné cíle podle představ. A můžete to změnit.

Doposud jsem v kariéře narazil jen na velmi málo lidí, kteří opravdu „nechtěli“. Překvapilo by mě, kdyby všichni seděli ve vaší firmě.

2. Buďte transparentní

Jiný nadřízený, kterého jsem koučoval, se rád stavěl do role žáby na prameni. Odmítal pouštět informace do provozu, dokud nebylo rozhodnutí definitivní a změna nastartovaná. Což o to, úmysl byl šlechetný – nevyvolávat paniku. Bohužel, přesně to se ale pravidelně stávalo.

Pokud zaměstnanci na něco nemají odpověď a jejich nadřízený mlží, vzniká prostor pro domněnky. A ty jsou často horší než titulky v Blesku. Je možné, že některé informace nedokážete/nemůžete předat. Transparentní lídr v takovém případě otevřeně řekne, že o tom nemůže mluvit.

Čím méně prostoru necháte pro domněnky, tím větší důvěru vytvoříte.

3. Mluvte o svých pocitech

Zejména my muži jsme často vedeni k tomu, abychom nedávali najevo pocity. Buď tvrdý, nedej najevo, že tě něco trápí, zvládni každou situaci. Dost podobný přístup razí i velká část lídrů a manažerů. Jako by firemní záležitosti byly bez emocí. Bez vzteku, ale i bez radosti.

Ačkoliv pro rozhodování může být racionalita užitečná, pro vedení týmu je bezemoční prostředí jako hrst písku pro žíznivého. Zadusí poslední kapku života. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že lidé se cítí skvěle v týmu, kde jsou – světe div se – lidi. Je to právě lidskost, která vytváří atmosféru důvěry a vědomí, že „jsme všichni na jedné lodi“.

4. Dodržujte slovo

Možná se to zdá triviální. Přesto se stále setkávám se situacemi, kdy nadřízený něco slíbí (v rámci motivace, ale nejen tehdy) a po čase na to zapomene. Důvěra v každý další slib klesá. Stejně jako důvěra v každé další slovo takového lídra a chuť pro něj pracovat.

Může vás překvapit, jaké maličkosti si lidé pamatují. Často jsou to drobné sliby „mezi řečí“, které ale druhá strana vnímá jako závazek. Když jej nesplníte, jak se asi postavíte k většímu slibu? Chcete-li navýšit důvěru ve svém týmu, slibujte pouze to, co můžete splnit.

5. Podporujte otevřenost

Ještě jsem nezažil firmu, ve které by měl šéf patent na pravdu. Ačkoliv jsem zažil několik firem, kde si to šéf myslel. Pokud jsou vaši podřízení v pozici, kde pouze slepě plní vaše pokyny, děláte z nich spíše cvičené opičky. Možná existuje lepší cesta.

Vnitřní touha většiny lidí je podílet se na výsledku. To znamená být vyslyšeni. Vědět, že jejich názor má váhu. Cítit, že oni sami něco vytvářejí. Pokud dáte průchod tomu, aby se váš tým podílel na tvorbě firemních cílů, získáte ty nejnadšenější pracovníky. Protože důvěra neznamená „my a oni“. V důvěře existuje pouze MY.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: