5 věcí, které potřebujete vědět, než se začnete učit koučovat

Článek

Ve své praxi se setkávám s velkým množstvím lidí, kteří přicházejí s pozitivním záměrem – smyluplně pomáhat ostatním lidem, naučit se koučovat. Je to skvělý záměr, ale nestačí to. V tomto článku se na vše podíváme jinak.

Ačkoliv mám radost z toho, že se lidé v naší zemi stále více seznamují s tím, co opravdu koučování je a zájemců o tuto profesi neustále přibývá, chtěl bych vám tímto článkem pomoct uvědomit si některé aspekty, které mohou být na první pohled skryté. 

Koučování se nelze naučit z knih

Ale bylo by krásné, kdyby to šlo. Koučování je velmi specifická konverzační dovednost. Jako takovou ji nemůžeme nastudovat z knih, neboť by se jednalo o techniky a taktiky, které by se mohly míjet účinkem. Možná jste už zkusili někomu položit pár předpřipravených otázek z moudré knihy, abyste následně nevěděli, jak pokračovat v konverzaci. V těchto situacích je potom “kouč samouk” v koncích a tápe. Knihy jsou skvělým doplňkem, studujme je. Ale nečekejme, že se z nich dozvíme jak realizovat koučovací konverzaci, natož vytvořit profesionální koučovací vztah. Koučovat se můžete naučit jedině prakticky. 

Koučem může být každý, kdo chce pomáhat lidem

Záměr pomáhat lidem je skvělý, ale je třeba zahrnout další faktory. Vše je nutno brát z hlediska psychologického nastavení osobnosti zájemce o koučování v době, kdy zvažuje, že se začne učit koučovat. Je tento člověk připraven? Má předpoklady pro tuto profesi? Zájemci to často sami nedokáží poznat. Investovat čas a energii do změny kariéry je zcela zbytečné, pokud na začátku neprověříte, že je tato profese pro vás vhodná. 

Zkušenost v roli klienta je hodnotná

Bavíme se o změně kariéry. I tak se setkávám s tím, že lidé, kteří se chtějí naučit koučovat, sami nemají s profesionálním koučováním žádnou zkušenost. Jdou se pustit do oboru, který sami jako klienti nevyzkoušeli. Vyzkoušejte si služby několika různých profesionálních koučů. Může vám to ušetřit spoustu času, peněz i úsilí, když zavčasu zjistíte, že to nebude profese pro vás. Navíc si můžete uvědomit něco, co vám skutečně pomůže jít vpřed za tím, co opravdu chcete. Hodnota této zkušenosti spočívá právě v tom, že zažijete efekt, který koučování poskytuje lidem. To je nejjednodušší cesta, jak zjistit, jestli se tuto profesi chcete učit. sociálních sítích.

Vybudovat podnikání v našem oboru je mnohokrát těžší, než se zdá

Na první pohled vypadá vše jednoduše. Lidé očekávají, že samotná kompetence v koučování jim přinese dobré jméno i klienty. Z celkových statistik oboru však vyplývá, že 81 procent lidí dříve nebo později s koučováním skončí. Proč? Nemají praxi, ani klienty. Neuvědomili si, že vlastní kompetence v koučování nestačí. Je třeba budovat byznys. Každý obor má svá specifika, koučování také. A tak světem chodí hodně absolventů koučovacích výcviků, kteří nedokázali vybudovat své podnikání. Je to škoda. Každý z nich by totiž v průběhu svého života mohl pomoct stovkám i tisícům lidí. Znáte někoho takového?

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: