10 pastí mysli, které nám brání ve štěstí (1/2)

Článek

Naše štěstí, úspěch a spokojenost končí tam, kde si sami nastavíme hranice. A že nám to někdy jde. Jen máloco nás v životě dokáže zabrzdit jako limity, kterým věříme.

Rozvoji lidského potenciálu se věnuji už víc než dvanáct let. Ať už jako lídr týmu, manažer oblasti ve firmě nebo profesionální kouč. Všiml jsem si, že všechny příběhy lidského úspěchu a životní změny mají společného jmenovatele – limitující přesvědčení.

My sami si už od dětství tvoříme myšlenkové vzorce a přesvědčení, která ohraničují náš svět. Náš potenciál. Když narazíme na takovýto limit, nedokážeme jít dál, dokud nezmizí. To, čemu věříme, určuje naše výsledky s definitivou padající gilotiny.

Sestavil jsem pro vás hitparádu limitujících přesvědčení, se kterými se ve své praxi setkávám nejčastěji. Možná v některém spatříte své bývalé já. Možná v jiném najdete svůj vlastní limit. A to je skvělé. Tehdy jej totiž můžete začít měnit.

1. Bez práce nejsou koláče

Osobně jsem v tomto přesvědčení trčel pět let svojí kariéry. Spíše než k penězům se vztahuje k postoji – že si musíme věci odedřít, aby stály za to. Že pokud dost nemakám, není můj výsledek dost dobrý. Alternativou tohoto rčení je oblíbené „no pain, no gain“. Když tě to nebolí, nestojí to za to.

Dopad tohoto nastavení mysli je drtivý. Člověk s tímto přesvědčením vydává nepoměrně víc energie na to, aby dosáhl svých výsledků, než je potřeba. Typické je pro workoholiky. Pokud zkrátka neděláte dost (a vy, osobně, delegování se nepočítá), máte pocit, že si nezasloužíte výsledek.

Dnes už vím, že výsledků lze dosahovat s výrazně menším úsilím. Nemá to nic společného s leností. Pouze s tím, že své úsilí lépe zaměřujete a k těm opravdu velkým výsledkům jdete přímo – aniž byste se cestou museli sedřít z kůže jen pro svůj pocit, že toho děláte dost.

2. Některé věci jsou drahé

Tohle přesvědčení dokáže udělat ze života peklo. Dnes a denně potkávám lidi, kteří vidí svět velmi černobíle. Rozdělují věci na levné a drahé. Jedny přijímají a druhé odmítají. Jen málokdy se zamýšlejí nad tím, jakou mají věci hodnotu.

Tato finanční past mysli má dva dopady. Pokud přemýšlíme pouze o ceně dané věci, snadno se rozhodneme – je to drahé = není to pro mě. Tím limitujeme svůj svět o hodnotu. Druhý dopad je rafinovanější – tohle přesvědčení přímo ovlivňuje naši schopnost vydělávat peníze. Zní to neuvěřitelně? Skutečně – pokud namísto hodnoty vidím cenu (levné/drahé), jen málokdy najdu cestu k bohatství.

Lidé, kteří tohle limitující přesvědčení překonali, vnímají věci jinak. Spíše než „je to drahé“ je slyším se ptát – co mi to přinese? Co musím udělat, abych si to mohl dovolit? Právě tento přístup k výdajům se posléze promítá i do jejich příjmů.

3. Nejsem dost dobrý, abych …

Nejspíš jste to už zažili. Ten pocit, který přijde před něčím velkým. Ať už je to vystoupení na veřejnosti, uzavření pohádkové kupní smlouvy anebo oslovení potenciálního partnera. Pocit, že to, o co usilujete, je příliš dobré na to, aby se to stalo vám. Že zkrátka selžete. Že nejste dost dobří na to, abyste vítězili.

V různých variacích je tohle limitující přesvědčení přítomné skoro všude. Ničí naše životy destruktivní silou uragánu. Často se projevuje myšlenkami jako například: „Proč by vůbec měli mít zájem o mě? Určitě je někdo lepší. Bude to trapas. Na podnikání prostě nejsem.“ A podobně.

Viděl jsem studenta, který začal podnikat už ve škole, ačkoliv si myslel, že to „možná někdy přijde“. Znám muže, který si i s výrazným hendikepem našel úžasnou přítelkyni. Každý týden se v rámci Toastmasters setkávám s desítkami lidí, kteří překračují svůj stín při veřejném vystupování. Ti všichni věřili, že na to nemají. A dokázali dát svému limitujícímu přesvědčení sbohem.

4. Neumím to!

Zdánlivě podobný, ale přesto jiný bratříček předchozího limitu. Slýcháme ho často: Neumím anglicky, a proto nemůžu mít lepší práci. Neumím hrát volejbal, proto se dnes nebudu bavit s přáteli. Neumím tancovat, proto nemůžu jít na párty. Neumím, neumím, neumím.

Často je to pravda. A to je skvělé. To, co neumíte, se můžete naučit. Svého času jsem neuměl psát, natož abych psal články na web. Neuměl jsem koučovat, natož abych byl profesionálním koučem. Neuměl jsem anglicky, a přesto dnes mluvím plynně. To, že něco neumíme, je příležitost.

Věděli jste, že Michaela Joradana vyhodili na střední škole z basketbalového týmu? Trenér mu doporučil, aby přestal hrát basket. Protože Michael Jordan NEUMĚL hrát basketball. Přesto se o několik let později stal sportovní legendou.

5. To musím zvládnout sám …

Jak zpívá Karel Gott. I já jsem část svého života strávil v přesvědčení, že pokud vše nezvládnu sám, nebudu dost dobrý. Říct si o pomoc znamenalo selhání. Znamenalo to, že nejsem dost dobrý anebo se dostatečně nesnažím. Protože jinak by mi to šlo snadno. To dá rozum, ne?

Lidé s tímto přesvědčením si na sebe s oblibou berou víc, než mohou zvládnout. Nedokáží správně delegovat anebo se podělit o náročné výzvy. Ve výsledku se utápí v moři výzev. Posouvají se pomalu a důvěra ve vlastní schopnosti klesá jako rtuť teploměru v Novosibirsku.

Mě osobně nějaký čas trvalo, než jsem pochopil, že opravdu zajímavé věci nedokáže jednotlivec. Vždy je za tím víc. Protože cokoliv stojí za to dělat, stojí za to dělat s někým dalším.

Našli jste se v některém z limitujících přesvědčení? Poznali jste někoho z vašich kolegů či přátel? Skvěle. Uvědomit si svůj aktuální limit je začátek. Pomocí koučování ho lze změnit na něco, co vám bude užitečné. Na další várku nejčastějších limitů se můžete těšit v druhé části článku.

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: