Disciplína nebo motivace?

Článek

Špatná disciplína, prokrastinace nebo neefektivní time-management. Tak někteří označují důvody, proč se nedokážou přinutit k činnosti, která se jim příčí nebo by ji raději nedělali vůbec. Jsou to ale opravdové překážky na cestě za svým cílem, nebo jen moderní formulky pro nedostatek přirozené motivace?

Pokud bojujete s tím, že se nedokážete přinutit, nechce se vám, nebo máte pocit, že si neumíte správně zorganizovat čas, možná za zdroj problémů označujete právě nedostatek disciplíny. Disciplínu si člověk  racionálně vypěstuje v situaci, kdy mu pro dosažení předem daného výsledku chybí přirozená motivace. Dobrovolně se tak rozhodne, že se do něčeho bude nutit.

Jaký vliv má disciplína na úspěch?

Motorem disciplíny je vůle. V dlouhodobém horizontu je ale lidská vůle vyčerpatelný zdroj. Pocit, že děláte něco nepřirozeného, se dříve nebo později vynoří na povrch, a vůle pokračovat v této činnosti se vypaří společně s tvrdě vydřenou disciplínou. Pro úspěch ve své hře přitom disciplína vůbec není potřeba. „Žádný z mých hráčů nedosahuje výsledků tím, že poslouchá něčí příkazy, nebo díky tomu že si svoji motivaci nahrazuje disciplínou,“ říká kouč CoachVille Aleš Vrána. 

Co je doopravdy důležité?

Zkuste svoji poczornost obrátit pouze na to, co je podle vás v životě opravdu důležité. Možná pak zjistíte, že ve skutečnosti žádnou disciplínu nepotřebujete. Aktivity, do kterých se musíme nutit, nejspíš nejsou pro naši hru klíčovými. Je tedy opravdu nutné se jimi zabývat i nadále? Možná existuje někdo, kdo by nám mohl pomoci – nebo je dokonce zcela převzít.

Jak odbourat blok?

Co kdybych opravdu chtěl/a dělat aktivitu, do které se mi vlastně nechce? V takovém případě by nejspíš bylo na místě změnit k dané činnosti přístup. Začít můžeme tím, že se pokusíme zodpovědět si otázky jako: V čem pramení odpor k dané aktivitě? Jak moc mi usnadní život, když se na danou činnost začnu dívat z jiné strany? 
Podívat se na věc z odlišného úhlu ale může být složitý proces, který člověk ne vždy zvládne sám. A od toho jsou tady naši kouči, kteří pomáhají najít svým klientům správnou cestu za svým cílem. Ze zkušenosti víme, že mnohdy stačí pro vyřešení tohoto problému i jedno jediné setkání.

Chcete se taky stát člověkem, který pomáhá ostatním zorientovat se v tom, co je pro jeho život důležité a co může být odsunuto stranou? Cesta k tréninku koučů začíná velmi jednoduše, stačí kliknout na zelené tlačítko:

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: